Șobolanii ar putea deveni animale de companie: cui i-a venit ideea și care sunt argumentele
Oricât de multă repulsie ar crea aceste animale, studiile arată că șobolanii sunt unele dintre cele mai inteligente animale de pe fața pământului. Acest lucru ar explica și ușurința cu care specia s-a adaptat, în ani, rezistând multelor încercări ale omului de-a o stârpi.
Atunci când ne gândim la animale de companie, ne gândim în mod automat la o pisică, un cățel, un hamster sau un papagal. Variantele sunt, desigur, mult mai numeroase, însă sub nicio vorbă nu ne vom gândi la un șobolan, având în vedere că această ființă este asociată, în mod injust, cu mizeria sau invazia. V-ați gândit vreodată că șobolanul este o rudă destul de apropiată a porcușorului de guineea? Probabil că nu, cu toate că toate semnele sunt acolo.
O echipă de cercetători din Tanzania crede că șobolanii ar putea deveni animalele perfecte de companie
APOPO, o asociație non-profit din Tanzania, militează pentru drepturile șobolanilor uriași africani cu marsupiu. Desigur, nu vorbim despre șobolanii clasici, cei care fac obiectul fobiilor noastre, însă despre unii asemănători, la fel de inteligenți.
În opinia acestora, șobolanii au simțul olfactiv atât de dezvoltat încât ar putea să fie dresați asemenea câinilor. Ba mai mult, dimensiunile lor reduse le permit să se infiltreze în locuri în care un câine obișnuit nu ar putea să se strecoare. Altă asemănare are legătură cu durata de viață a acestora: în medie de 8 ani, existând cazuri în care anumite exemplare au atins vârsta de 10 sau chiar 11 ani.
Așadar, luând în calcul calitățile acestor animale, blamate de atâta vreme de omenire, putem spune cu ușurință că ele pot deveni atât animale de companie, însă ar putea lucra și în slujba omului, asemenea câinilor polițiști, spre exemplu.
Orice ființă poate da dovadă de inteligență, însă și de empatie, dacă i se dă atenția necesară. Ce trebuie noi, ca oameni, să facem este să încetăm să mai judecăm în funcție de aparențe, superstiții și constructe sociale depășite.