Cât de inteligenți sunt câinii, de fapt. Câte cuvinte înțeleg patrupezii, descoperirea specialiștilor

Cât de inteligenți sunt câinii, de fapt. Câte cuvinte înțeleg patrupezii, descoperirea specialiștilor
Cat de inteligenti sunt cainii, de fapt. Cate cuvinte ințeleg patrupezii, descoperirea specialistilor

Pentru un stăpân de animăluț, fie că vorbim despre câini, pisici, papagali sau hamsteri, companionul său este cel mai frumos și cel mai deștept din lume. Atunci când ne referim la căței, aceștia sunt extrem de inteligenți și pot înțelege până la 200 de cuvinte. Depinde de „părintele” lor cum îi dresează, pentru a fi sigur că patrupedul îi ascultă și sunt obedienți. Ce spun cercetătorii canadieni despre capacitatea câinilor de a descifra limbajul uman.

Ce cuvinte înțeleg câinii, de fapt

Știai că patrupedul tău preferat înțelege între 89 și 215 dintre cuvintele pe care i le adresezi? Cercetătorii Universității Dalhousie din Canada au publicat, în revista Applied Animal Behavior Science, un studiu privind inteligența și capacitățile de comprehensiune ale câinilor.

În funcție de rasă, câinii ciobănești de companie sunt cei care răspund la cele mai multe cuvinte și fraze. Printre animalele cele mai receptive se numără cei din rasele ciobănesc australian, border collie, corgi galez, ciobănesc pitic american și ciobanesc scoțian Shetland. De asemenea, bichonul și chihuahua sunt la fel de inteligenți și pot răspunde la aproape 100 de cuvinte.

Echipa de cercetare din Canada a chestionat 165 de proprietari de câini de diferite rase și vârste. Pentru că au fost recrutați online, iar sondajele erau anonime, oamenii de știință nu știu exact de unde provin. Cu toate acestea, rezultatele au fost satisfăcătoare.

Participanții au fost rugați să raporteze numărul de cuvinte la care câinele lor a reacționat și a răspuns.  Răspunsurile cățeilor au fost definite definite diferit. În timp ce unii se emoționau sau căutau un anumit obiect sau pe o anumită persoană, alții țineau privirea în sus, alergau, dădeau din coadă sau efectuarea acțiunii necesare, cum ar fi cea de a se rostogoli, a sta pe loc sau a ridica o lăbuță.

Plantele care sunt toxice pentru câini

Deși adoră să zburde și să alerge prin curte sau în aer liber, pe câmp sau în parc, cățeii sunt obișnuiți să adulmece tot din jur și să-și vâre nasul curios în tot felul de flori, plante sau buruieni pe care le întâlnesc pe drum.

Și dacă nu vorbim despre flora din exterior, plantele din apartament pot fi și ele periculoase pentru câini sau pisici. Așadar, este important să depistăm acele plante care sunt toxice pentru sănătatea patrupezilor noștri.

Conform Humane Society, există „mai mult de 700 de plante care au fost identificate ca otrăvitoare (adică produc substanțe fiziologic active sau toxice în cantități suficiente pentru a provoca efecte dăunătoare asupra animalelor”, scriu cei de la lifehacker.com. Florile care sunt toxice pentru câini sunt narcise, lalele, crini, azalee, hostas, hortensii și palmi de sago.