Se întâmplă la pompă și poate afecta pe toată lumea: prețurile petrolului sunt în creștere

de: Andrei Tilimpea
08 11. 2021

Prețurile petrolului au crescut, deoarece semnele pozitive pentru creșterea economică globală au susținut perspectivele pentru cererea de energie, în timp ce producătorul de stat al Arabiei Saudite, Aramco, a majorat prețul oficial de vânzare al țițeiului său.

Țițeiul Brent a crescut cu 91 de cenți, sau 1,1%, la 83,65 dolari pe baril, după ce a scăzut cu aproape 2% săptămâna trecută. Petrolul american a câștigat 1,13 dolari, sau 1,39%, până la 82,40 dolari, după ce a scăzut cu aproape 3%.

Președintele american Joe Biden a salutat aprobarea de către Congres a proiectului de lege pe tema infrastructurii în valoare de 1 trilion de dolari, care ar putea stimula creșterea și cererea de combustibil.

Biden a cerut OPEC+ să producă mai mult țiței pentru a atenua creșterea prețurilor și a spus că administrația sa are „alte instrumente” pentru a face față prețului mai ridicat al petrolului.

A doua economie a lumii își revine

Creșterea exporturilor Chinei a încetinit în octombrie, dar a depășit prognozele, susținută de creșterea cererii globale înaintea sezonului de vacanță de iarnă și de îmbunătățiri ale lanțurilor de aprovizionare afectate de coronavirus.

„Creșterea impresionantă a exporturilor și importurilor chinezești din octombrie implică faptul că starea de sănătate a celei de-a doua mari economii din lume se redresează”, a declarat Tamas Varga, analist la PVM Oil Associates.

„Arabia Saudită consideră, de asemenea, că următoarele câteva săptămâni vor fi strânse, de aceea prețul său oficial de vânzare către Asia a fost majorat cu 1,40 dolari pe baril. După corecția bruscă din a doua jumătate a săptămânii trecute, piața încă mai crede că stocurile mondiale de petrol se vor deteriora în continuare, deoarece grupul OPEC+ a crescut producția doar cu 400.000 barili pe zi”, a spus Varga.

În altă parte, importurile de petrol ale Chinei au scăzut în octombrie la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, deoarece rafinăriile de stat au reținut achizițiile din cauza prețurilor mai mari, în timp ce rafinăriile independente au fost restrânse de cote limitate pentru introducerea țițeiului.