Se întâmplă la pompă și afectează toți șoferii de mașini pe benzină și motorină: România, cea mai lovită

Se întâmplă la pompă și afectează toți șoferii de mașini pe benzină și motorină: România, cea mai lovită

Prețurile la benzină și motorină au explodat în ultimul an, iar deși șoferii sunt primii afectați de această problemă din România, toți românii vor avea în continuare de suferit.

Conform unei analize realizate de peco-online, nu mai puțin de 40% a fost creșterea medie a prețului la benzină și motorină pentru români, doar în ultimele 12 luni. Mai mult decât atât, trendul ascendent este departe de a se fi potolit. Procentual, este doar o chestiune de timp până când vom ajunge la 50% la ambii carburanți.

Benzina și motorina românilor, mai scumpă ca niciodată

Creșterile prețului la carburanți au devenit o parte importantă din realitatea cotidiană a românilor. Ca referință, prețul mediu pentru un litru de benzină era de 4,5 lei pe 30 octombrie 2020, în urmă cu un an. În ultima zi a lunii trecute, același preț a sărit la 6,34 lei, detaliu care se reflectă într-o creștere de 40% în doar 12 luni.

Dacă ne uităm la benzină, situația este asemănătoare. Pe 30 octombrie 2020, prețul mediu pentru un litru de motorină era în jurul cifrei de 4,42 lei. Un an mai târziu, valoarea medie de achiziție pentru acest combustibil crescuse în jurul valorii de 6,43 lei pe litru, o diferență de aproape 2 lei. Procentual, această discrepanță se reflectă într-o creștere de 45%.

Una peste alta, când tragi linie, motorină a ajuns, practic, la cel mai mare preț de comercializare de până acum. În ceea ce privește benzina, discutăm de maximul ultimilor șapte ani.

În cazul în care nu ai mai trecut de mult pe lângă o benzinărie, cea mai ieftină benzină din București costă la această oră aproximativ 6,25 lei. Motorina cea mai ieftină s-ar putea să o găsești cu 6,37 lei. GPL se vinde cu cel puțin 3,25 lei pe litru. În alte orașe mari ale țării, variațiile sunt infime spre inexistente. La Cluj Napoca, de exemplu, benzina este 6,25 lei litrul, motorina a sări la 6,3 lei litru, iar GPL costă 3,28 lei litru.

 

Citește și: