11 oct. 2021 | 06:30

Se întâmplă la pompă cu prețul pentru benzină și motorină: ne afectează pe toți și totul pleacă de la petrol

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă cu prețul pentru benzină și motorină: ne afectează pe toți și totul pleacă de la petrol

Situația la pompă este una din ce în ce mai complicată pentru români. Prețul combustibilului a trecut de 7 lei în multe dintre colțurile României, iar viitorul este foarte sumbru în ceea ce privește valorile de achiziție din această iarnă.

În cazul în care crezi că cineva crește în mod arbitrar prețul la benzină și motorină, realitatea este însă una semnificativ mai complicată. Având în vedere că discutăm de produse derivate, valoarea lor de achiziție este ancorată în prețul petrolului și, în mod regretabil, acesta din urmă a crescut cu aproximativ 4% doar în ultima săptămână.

Azi s-a întâmplat cu petrolul, mâine se vede la pompă

La finalul săptămânii de tranzacționare, petrolul WTI a atins maximul ultimul șapte ani. În doar șapte zile, în mod regretabil, a înregistrat un avans de aproximativ 4%, în contextul în care cererea a ajuns să depășească oferta. Marii consumatori de țiței s-au confruntat cu dificultăți semnificative în a face față solicitărilor din piață, conform Reuters.

Deși vom vedea în mod inevitabil creșteri de prețuri, acestea ar trebui totuși să nu fie atât de mari. Chiar dacă activitățile economice și-au revenit destul de mult în diverse colțuri ale lumii care au cam terminat ”socoteala” cu pandemia, este important de reținut decizia OPEC+. Autoritatea petrolieră a stabilit săptămâna trecut să mențină un acord care prevede eliminarea treptată a restricțiilor aplicate producției, în loc să accelereze acest proces.

De partea cealaltă a oceanului, guvernul american a afirmat că monitorizează pieţele energiei, dar nu a anunţat o măsură imediată pentru reducerea preţurilor, cum ar fi eliberarea de petrol din rezervele strategice.

În cifre clare, prețul petrolului a urcat vineri cu 0,5%, până la 82,39 dolari pe baril. Această valoare s-a atins după ce, pe parcursul săptămânii, petrolul Brent a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, de 83,47 dolari pe baril. În același timp, la fel de importantă a fost cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană. Acesta din urmă a crescut cu 1,3%, la 79,35 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din octombrie 2014.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele