Schimbări importante în imobiliare, bula întârzie: ce fac investitorii

de: Mădălina Bahrim
01 12. 2021

Investitorii din sectorul imobiliar și-au recăpătat optimismul privind evoluția acestui sector. Deși unii analiști economici previzionau că vom retrăi un moment similar celui din 2008, se pare că acesta nu va apărea, cel puțin deocamdată.

Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an. Aceast fapt reiese din datele raportului Emerging Trends in Real Estate 2022, realizat de PwC şi Urban Land Institute.

Conform analizei, se pare că investitorii au mai multă încredere în redresare și într-o evoluție pozitivă, datorită măsurilor de care beneficiază acest sector.

Există, totuși, o mare teamă

Cea mai mare teamă de care suferă investitorii în imobiliare este tocmai aceea că sprijinul oferit de guverne ar putea înceta. Desigur, acest lucru e iminent pentru că, mai devreme sau mai târziu, măsurile de ajutor, oferite pe perioada crizei sanitare, vor fi retrase.

„Faţă de anul trecut, când doar 23% dintre respondenţi erau optimişti în privinţa perspectivei afacerilor lor, a profitabilităţii şi numărului de angajaţi, acum aproximativ jumătate dintre cei chestionaţi cred că toţi cei trei indicatori se vor îmbunătăţi.

Revenirea încrederii se datorează în principal măsurilor de sprijin din partea guvernelor.

Totuşi companiile nu sunt îngrijorate de faptul ca aceste programe de susţinere se vor încheia, ci de durata valului inflaţionist şi de impactul pe care acesta îl are asupra costurilor şi termenelor de livrare”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC România.

Chiar și în aceste condiții, studiul ne arată că 59% dintre participanţii la sondaj se aşteaptă să fie cumpărători neţi de active imobiliare în 2022, în creştere de la 55% anul trecut, reflectând pe de o parte factorul de încredere şi pe de altă parte orientarea către alte clase de active decât cele tradiţionale.

De asemenea, 88% dintre respondenţi arată că disponibilitatea resurselor şi costurile de construcţie sunt principalele lor îngrijorări atât pentru 2022, cât şi pentru următorii 3-5 ani, urmate de disponibilitatea activelor/terenurilor adecvate pentru achiziţie şi dezvoltare (menţionate de 66%) şi cerinţele de sustenabilitate/decarbonizare (61%).

Avem și un clasament al celor mai active piețe, în ultimul an. Pe primul loc regăsim motorul economic al Europei – Germania. Nemții se bucură de o o valoarea de 71 miliarde euro a tranzacţiilor. Pe locul al doilea se află piața imobiliară din Marea Britanie. Aici este vorba despre o valoare a tranzacțiilor apreciată la nivelul de 70 miliarde euro. În cele din urmă, clasamentul e completat de Franța, cu 32 miliarde de euro.

În schimb, piețele cu valorile cele mai mici sunt Belgia, Portugalia și România. Aici avem două miliarde de euro în primele două cazuri și un miliard la noi.