Deși ne scufundăm în scumpiri și crize, românii continuă să pompeze bani în imobiliare

Deși ne scufundăm în scumpiri și crize, românii continuă să pompeze bani în imobiliare

Criză inflaționistă, criză sanitară, criză energetică – sunt doar câteva momente critice care se suprapun în această perioadă peste bugetele românilor. Cu toate acestea, conaționalii noștri continuă să-și plaseze banii în investiții pe piața rezidențială, ca și cum nimic nu s-ar întâmpla.

Dacă arunci o privire peste cum evoluează piața rezidențială de la noi din țară, n-ai zice că, în realitate, românii se confruntă cu atât de multe probleme.

Chiar dacă prețul materialelor de construcție s-a apreciat semnificativ în ultimul an, unele produse ajungând chiar să-și dubleze sau tripleze costul, iar locuințele sunt și ele mai scumpe, asta nu îi împiedică pe români să fie foarte agili și activi pe piața de investiții imobiliare.

Raportul INS care ne arată cât de mult curaj au românii

Institutul Național de Statistică (INS) tocmai a publicat un raport în care arată ce se întâmplă, mai exact, cu banii românilor în această perioadă. Conform statisticii oficiale, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale s-a majorat cu 25,3%, în primele zece luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2020.

Mai exact, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2021, au fost eliberate 43.374 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, iar creşteri s-au înregistrat în toate regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+1.799 autorizaţii), Sud-Muntenia (+1.622), Nord-Est (+1.123), Vest (+1.020), Centru (+961), Nord-Vest (+929), Sud-Vest Oltenia (+654) şi Sud-Est (+637).

Dacă ne referim numai la situația pe luna octombrie a anului curent, observăm o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+6%) şi o scădere a suprafeţei utile totale (-11,1%), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.

Comparativ cu luna octombrie din 2020, în acest an s-a înregistrat o creştere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (+14,7%), cât şi a suprafeţei utile totale (+0,04%). În această marjă, această creştere (+91 mp) a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale este reflectată în: Centru (+46.605 mp), Nord – Vest (+13.198), Vest (+5.683) şi Nord – Est (+5.098). În schimb, scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti – Ilfov (-32.865 mp), Sud – Muntenia (-21.057), Sud – Est (-16.352) şi Sud – Vest Oltenia (-219).

Totuși, ne mai arată datele INS, tot în octombrie 2021 constatăm și o scădere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (-13,2%), în comparaţie cu luna anterioară.

Citește și: