18 nov. 2021 | 08:55

Apartamentul sau casa ta ar putea să valoreze mai nimic. Explozia bulei imobiliare este aproape, conform BCE

ACTUALITATE
Apartamentul sau casa ta ar putea să valoreze mai nimic. Explozia bulei imobiliare este aproape, conform BCE

Pandemia care încă nu s-a sfârșit a lăsat o amprentă puternică asupra pieței imobiliare. În acest context, tendințele născute în această perioadă de criză nu se vor sfârși prea curând, spun experții.

Piaţa imobiliară din zona euro este în schimbare, sporind şansele unei corecţii atât pe segmentul rezidenţial cât şi pe cel comercial, se arată în raportul de stabilitate financiară al Băncii Centrale Europene, publicat recent, scrie Agerpres.

Cererea pentru proprietăți imobiliare este în creștere. Motivul? Economiile din timpul pandemiei și lucrul de acasă. Astfel, acest lucru a dus la un avans al preţului locuinţelor de peste 7%, cel mai rapid ritm din 2005.

Explozia bulei imobiliare e aproape

„Riscurile corecţiei preţurilor pe termen mediu au sporit substanţial, pe fondul creşterii estimărilor privind supraevaluarea preţului locuinţelor”, conform BCE.

Așadar, construcţiile nu ţin pasul cu cererea, iar piaţa rezidenţială s-a încins, în special în ţări ca Germania, Franţa şi Olanda.

„În pofida redresării construcţiilor de locuinţe, deficitul de forţă de muncă, perturbările din lanţurile globale de aprovizionare şi majorarea preţurilor produselor afectează capacitatea sectorului construcţiilor de a extinde furnizarea de locuinţe, ceea ce pune presiune asupra preţurilor”, se arată în raportul BCE.

Lucrul la domiciliu, temerile privind sănătatea şi interesul după proprietăţi ecologice canalizează cererea spre segmentul de vârf pe piaţa imobiliară comercială, potrivit BCE. Astfel, deşi piaţa imobiliară comercială se redresează acum, perspectivele sunt reduse pentru proprietăţile comerciale de o calitate mai scăzută.

În concluzie, în contextul unei creșteri aproape necontrolate a prețurilor de pe piața de imobiliare, se aduce în discuție din ce în ce mai des posibilitatea unei noi bule imobiliare cu consecințe dezastruoase pentru populație. Trendul este unul global, iar România nu face excepție de la regulă.

Dar nu avem doar vești proaste. BCE susţine că riscul creşterii falimentelor pe segmentul corporate, o temere majoră în urmă cu un an, s-a atenuat, chiar dacă unele dintre măsurile guvernamentale de sprijin au fost retrase.