S-a votat legea, se dau bani de la stat pentru ”consumatorul vulnerabil”: cum primești bani de gaz, curent și căldură

de: Alexandru Puiu
18 05. 2021

Foarte mulți români se află într-o situație financiară foarte precară. Deși au o locuință și un salariu sau o pensie, nu-și permit să-și plătească utilitățile. În acest context, ei devin consumatori vulnerabili, iar statul le întinde o mână de ajutor.

Se discută de mult timp de definirea consumatorului vulnerabil din România și de alocarea unui ajutor financiar pentru ca acesta să nu rămână fără curent, gaz sau agent termic în propria casă, pentru că nu-și permite să le plătească. Acum, cu 115 voturi pentru, unul împotrivă și 12 abțineri, suntem mai aproape ca sume generoase de bani să ajungă la nevoiași.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie. Acesta a fost inițiat de guvern iniţiat de Guvern. Ajutorul prevăzut, prin propunerea legislativă, este acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puţin de 10% din valoarea de referinţă, care, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, este de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică şi de 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri. Pentru energia termică, această valoare de referinţă va fi stabilită lunar în limita consumului mediu şi în funcţie de preţul local al energiei termice facturate populaţiei.

„În sfârşit avem o lege care defineşte consumatorul vulnerabil. După multe şedinţe şi ore de dezbateri în Comisiile reunite de economie şi energie, alături de colegii mei Alina Pop, Cristian Bordei, Dragoş Popescu, Dan Ivan, care au contribuit cu amendamente şi opinii valoroase, astăzi a fost votat în plenul Senatului proiectul care vine în ajutorul oamenilor aflaţi în dificultate în a-şi acoperi cheltuielile pentru consumul de energie. Este o lege aşteptată încă din 2012. Astfel, în sfârşit putem veni în ajutorul oamenilor care au cea mai mare nevoie, care se confruntă cu aşa-numita sărăcie energetică”, a declarat senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, președinta Comisiei economice, industrii și servicii, printr-un comunicat de presă al Senatului.

Dincolo de particularitățile tehnice de mai sus, este important de reținut că aproximativ 400.000 de persoane vor primi bani de la stat ca un supliment energetic și ajutor de încălzire. Din păcate, se estimează însă că primele ajutoare financiare vor începe să fie virate de la 1 septembrie 2022. În cazul în care ești curios dacă te încadrezi, trebuie să ai un venit mediu lunar de până la 1445 lei, dacă locuiești singur sau de până la 810 lei/persoană venit mediu în cadrul unei familii. Celor care se încadrează din motive financiare, li se adaugă persoanele care, din motive de sănătate, fie au nevoie de aparate electrice pentru a se menţine în viaţă sau sănătoase, fie au probleme care le împiedică mobilitatea, ori accesul la modalităţi de informare.

„De-a lungul discuţiilor din comisiile reunite, legea a fost îmbunătăţită prin mai multe amendamente. Am simplificat această procedură de aplicare pentru ajutor astfel încât să ajungem cât mai uşor la consumatorii vulnerabili şi să nu îi descurajăm prin birocraţie, lăsând autorităţile locale să facă demersurile necesare acolo unde este cazul”, a adăugat Silvia Dinică. În acest moment, legea mai trebuie să treacă de Camera Deputaților, din poziția de for decizional.