S-a schimbat legea în România pentru drone: cum ajung să fie împușcate, de ce

de: Mădălina Bahrim
07 12. 2021

Legislația internă privind utilizarea dronelor suportă noi modificări importante, avertizează juriștii.

Dronele au început să fie din ce în ce mai utilizate în România, care a preluat modelul occidental de dezvoltare către această zonă tech. Deși, în principiu, dronele ne pot îmbunătăți viața, ușurându-ne anumite activități profesionale sau ajutându-ne să găsim o formă de divertisment aparte, ele pot reprezenta și un pericol.

Mai exact, să presupunem că dronele pot fi folosite pentru spionare din aer. Anumite instituții publice din țară ar putea fi puse în pericol, dacă o dronă survolează unele zone, fără acordul statului. De asemenea, ele pot fi coordonate de persoane nu tocmai cu intenții bune.

Prin urmare, conform unui proiect de lege care a fost deja semnat de președintele țării, Klaus Iohannis, se pare că autoritățile se vor putea mobiliza, în cazul în care vor considera că activitatea unei drone este ilegală, periculoasă.

Ce se va întâmpla, mai exact

Astfel, ele vor putea fi scoase din uz, folosindu-se armamentul din dotare. Desigur, proiectul de lege despre care vorbim modifică regimul armelor, astfel încât militarii să poată reacționa, punând la pământ o dronă pe care o consideră vătămătoare, din anumite puncte de vedere, reglementate de noua legislație.

Potrivit avocatnet.ro, proiectul de lege promulgat e menit să modifice Legea 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României, astfel încât să includă dronele în rândul amenințărilor la adresa securității și să stabilească metode de contracarare a acestora.

Un alt aspect important de menționat în acest context este că proiectul de lege aduce o definiție clară acestor dispozitive. Prin urmare, drona este considerată a fi “orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un dispozitiv de comandă la distanță”.