29 oct. 2021 | 13:25

IAR Brașov dezvoltă cele mai noi tehnici militare: cum a ajuns să producă drone de război

ACTUALITATE
IAR Brașov dezvoltă cele mai noi tehnici militare: cum a ajuns să producă drone de război

Israel Aerospace Industries a semnat un acord de cooperare cu compania IAR-Braşov pentru producţia de aeronave fără pilot, conform unui comunicat al companiei israeliene.

Acordul de cooperare va permite celor două companii să ofere în România soluţii UAV avansate, bazate pe platforma Tactical Heron de la IAI. În baza acordului, sistemele UAV vor fi fabricate în Braşov, România. De asemenea, IAI va înfiinţa în România o academie pentru formarea operatorilor şi a tehnicienilor pentru sistemele UAV.

Tactical Heron este o dronă militară concepută pentru misiuni tactice pe câmpul de luptă şi serveşte în principal forţelor terestre. Aceasta poate efectua mai multe misiuni cu diferite sarcini utile şi include cele mai avansate tehnologii pe care IAI le poate oferi.

„Acordul de cooperare se bazează pe experienţa vastă atât a IAI, cât şi a IAR-Brasov în activităţi de proiectare, fabricare, asamblare şi testare, pentru a dezvolta cel mai avansat model UAV Tactical Heron. În urma unui transfer de cunoştinţe, proiectarea, producţia componentelor şi integrarea, asamblarea şi întreţinerea acestora vor fi toate realizate în România”, se menţionează în comunicat.

O șansă pentru industria de profil românească

„Sunt încântat să asist la semnarea acordului cu IAR-Braşov, una dintre companiile lider din România. Asistăm la o tendinţă globală în creştere a „Make In”, în care ţările preferă să producă singure în loc să importe. IAI se aliniază acestei politici şi colaborează cu companii locale din întreaga lume, în acest caz România, o ţară importantă către care IAI se străduieşte să furnizeze în continuare cele mai bune sisteme UAV din lume”, a declarat Moshe Levy, vicepreşedinte executiv şi director general al diviziei de avioane militare la IAI.

Directorul general al IAR-Braşov, Laurian Anastasof, a subliniat că semnarea acestui acord de cooperare între IAR-Braşov şi IAI reprezintă o recunoaştere importantă a valorii şi expertizei companiei.

„Specialiştii noştri au vizitat recent fabrica IAI din Malat şi suntem încrezători că acordul dintre IAR şi IAI va genera valoare pentru ambele părţi. Producţia la IAR Braşov a unor UAV-uri precum Tactical Heron, care încorporează cele mai noi tehnologii la nivel mondial, va fi un plus major pentru afacerile companiei noastre şi pentru imaginea şi reputaţia industriei româneşti de apărare în general”, a punctat el.