Românii, fără gaz la iarnă: scenariul experților în care 40% dintre noi rămânem în frig

de: Alexandru Puiu
15 09. 2021

După ce că s-au scumpit foarte mult gazele naturale în România, iar trendul ascendent se menține și în următoarele luni, situație este una foarte pesimistă și în ceea ce privește depozitele de gaz. Din acest motiv, mulți dintre noi s-ar putea să rămână fără, în mijlocul iernii.

O analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă și publicată de Agerpres atrage atenția asupra unui scenariu înfricoșător pentru iarna românilor. Pe cât este de terifiant, din păcate, pe atât este de probabil. Conform experților, aproximativ 40% dintre consumatorii de gaze din România riscă să rămână fără gaze la iarnă, iar situația în care se va întâmpla asta este una cât se poate de simplă. Este suficient să avem două săptămâni geroase, cu temperaturi scăzute, iar depozitele de gaz ale furnizorilor se vor fi terminat.

Românii rămân fără gaz la iarnă: cum am ajuns aici

„Iarna 2021/2022 poate să aducă în condiţiile unor temperaturi scăzute pentru o perioadă mai mare de 14 zile, la nivelul capacităţii rezervate în prezent, necesitatea raţionalizării gazelor naturale pentru toţi consumatorii care nu sunt protejaţi sau în scenariul pesimist chiar şi pentru o parte din aceştia (şcoli, grădiniţe), adică la vârf de consum, circa 40% (procent volumic) din consumatorii români de gaze vor rămâne în plină iarnă fără gaze, în acest scenariu”, se arată în analiza publicată de Asociația Energia Inteligentă.

În ceea ce privește contextul care a dus aici, lucrurile sunt simple. La momentul de față, depozitele de gaze ale țării sunt pline în proporție de doar 66%, iar capacitatea fizică de import nu permite aducerea de peste graniță a mai multor cantități de gaze. Pentru context, anul trecut, în această perioadă, depozitele de gaze erau pline în proporţie de 90%.

„Agenda publică este acoperită de panica facturilor mari la gaze naturale. Există însă veşti şi mai îngrijorătoare pentru perioada următoare şi care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în sezonul rece. Deficitul între cerere şi ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 29%. Depozitele de înmagazinare ale gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecţie (31 august 2021) se găseau la un nivel de 58% (respectiv 1,8 miliarde mc). Ritmul zilnic de injecţie este de 10 – 12 milioane mc zi, asta înseamnă că se va ajunge la circa 2,1 miliarde mc (respectiv 65%)”, au concluzionat experții Asociației.