Românii, din ce în ce mai moderni și conectați la tehnologie: avem și motive de mândrie

de: Mădălina Bahrim
09 12. 2021

România are domeniile ei de activitate unde excelează, deși, ca oricare alt stat, ne confruntăm și noi cu propriile dezavantaje și neajunsuri. În privința adoptării tehnologiei și internetului, însă, stăm foarte bine.

Potrivit unei analize recent date publicității de Institutul Național de Statistică (INS), tot mai multe gospodării din țara noastră se conectează la internet.

E un semnal bun, spun specialiștii, că oamenii îmbrățișează tehnologia și internetul, ale căror avantaje le cunoaștem cu toții. Astfel, oamenii au mai multe surse de informare, pot avea acces mai facil la programe online de dezvoltare, de evoluție socio-profesională.

România și părțile ei bune

Conform datelor obținute de la INS, se pare că ponderea gospodăriilor care au acces la reţeaua de internet de acasă a fost de 80,8% în 2021, în creştere cu 2,6 puncte procentuale faţă de anul anterior.

Anul acesta, după cum estimează specialiștii în domeniu, aproximativ 8 din 10 gospodării din România (80,8%) au acces la reţeaua de internet de acasă.

Desigur, analizând distribuția pe zonele rurale și urbane, există o diferență, firească de altfel. Mai exact, în mediul urban constatăm că avem 86,9% dintre gospodării conectate la internet, iar în mediul rural ceva mai puține, respectiv un procent de 73,1%.

Analizând situația din punct de vedere teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste opt din nouă gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest (84,3%) şi Nord-Vest (84,0%). Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Sud-Est (76,2%), Sud-Muntenia (77,1%) şi Sud-Vest Oltenia (77,4%).

De asemenea, ne mai arată INS, pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodată internetul a fost de 93,2% în regiunea Bucureşti – Ilfov care constituie cel mai ridicat procent din ţară, urmată de regiunea Vest cu 92,2% şi Nord – Vest (91,3%). La polul opus se află regiunea Sud-Est cu 82,9%.

Nu în ultimul rând, se pare că bărbații sunt cei care au utilizat în proporție mai mare internetul, spre deosebire de femei. Mai exact, conform INS, proporţia bărbaţilor care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puţin mai mare decât cea a femeilor. Vorbim despre 89,4% faţă de 87,8%. De notat este faptul că diferența procentuală s-a diminuat, de la 2,1% anul trecut, la doar 1,6% în 2021, semn că lucrurile evoluează spre bine.