Cum afli parola de WI-FI dacă ai uitat de ea. Trucurile cu care poți s-o găsești, totul este atât de simplu

Cum afli parola de WI-FI dacă ai uitat de ea. Trucurile cu care poți s-o găsești, totul este atât de simplu

Era o vreme când oamenii comunicau prin scrisori. Atât de îndepărtată pare, că n-am spune că așa păstrau legătura bunicii sau chiar părinții unora dintre noi. Astăzi, internetul ține oamenii aproape. Fie el fix sau mobil, internetul face rapid și cât se poate de ușor legătura dintre oameni. Așa se face că în zilele noastre, dacă vrei să afli vești despre un prieten sau cineva drag, pui mâna pe telefon și trimiți un mesaj. Întucât folosesc internetul și în alte scopuri, cum ar fi în interes de muncă dată fiind situația pandemică, mulți dintre noi optează pentru un router wireless. Ce faci însă atunci când uiți parola de la WI-FI? Cum poți s-o afli? Iată câteva trucuri care te pot ajuta.

Cum afli parola de wi-fi dacă ai uitat de ea

Astăzi, internetul este un serviciu faimos și recunoscut în toată lumea, satisfăcând toate nevoile oamenilor. Prin urmare, fie că ai nevoie de el pentru a păstra legătura cu cei dragi, fie pentru a lucra din confortul căminului, folosești internetul. Iar pentru a te bucura și de o conexiune puternică, probabil ai apelat la un router wireless și ai setat o parolă pentru securizarea rețelei, blocând astfel accesul persoanelor străine.

Este bine cunoscut faptul că parola pe care o setezi pentru a-ți securiza rețeaua wireless trebuie să fie una putercină, greu de ghicit, pentru ca nicio persoană să nu o afle.

Prin urmare, nu e de mirare că mulți dintre noi ne găsim în ipostaza de a nu ne mai aduce aminte ce parolă am ales. Pentru ca parola să fie într-adevăr una puternică, este indicată excluderea numelor membrilor familiei sau alegerea unui număr simplu.

Această parolă unică este necesară pentru a conecta toate device-urile din casă (telefon, laptop, tabletă, televizor) la rețea. Totuși, cum procedezi dacă ai uitat parola? Nu te panica întrucât există câteva soluții care îți vor veni în ajutor, iar noi ți le vom prezenta în continuare.

Citește și: Câți oameni nu au folosit niciodată internetul, de fapt. Cifrele astea sunt cu adevărat șocante

Trucurile utile cu care poți s-o găsești

Fie că a fost achiziționat dintr-un magazin de electronice, fie că provine de la furnizorul tău pentru serviciul de internet, fiecare router wireless este deja configurat.

Prin urmare, vei găsi numele și parola rețelei tale inscripționate pe spatele carcasei dispozitivului. Acestea pot fi însă schimbate de tine în doar câțiva pași simpli:

1. Folosind orice browser web, deschide o fereastră de internet pe dispozitivul care este conectat la router.

2. În bara de sus, tastează adresa IP-ul routerului, un cod numeric despărțit de puncte cu forma: 192.168.0.1 sau 192.168.1.1. Adresa depinde de modelul dispozitivului routerului. Dacă nu funcționează niciuna dintre acestea adrese, consultă manualul cu instrucțiuni care vine la pachet cu acesta.

3. Când interfața de administrare a routerului s-a încărcat, tot ce-ți rămâne de făcut este să introduci un user și o parolă. În cazul în care nu ai schimbat datele de logare implicite ale router-ului, acestea vor fi fi admin/admin sau orice altă combinație setată de producătorul dispozitivului. Aceste informații pot fi găsite, de asemenea, în manualul routerului. Odată conectat/ă la interfața routerului tău, caută secțiunea denumită în funcție de producător sau de modelul dispozitivului, Wireless Settings sau Wireless Security. Unul dintre aceste taburi îți vor permite să schimbi numele rețelei, dar și parola.

Alegerea cea mai la îndemână pentru toată lumea este o combinație de date personale. În vreme ce mulți nu se complică, optând pentru o parolă ușoară formată din cifre consecutive, alții parcă scriu coduri de date.

Resetarea routerului, ultima soluție

Dacă pașii de mai sus ți se par complicați ori mai mult te-au încurcat, ca să revii la setările din fabrică („setări by default“), trebuie să resetezi routerul wireless. Pentru a face este nevoie să apeși un singur buton (marcat cu inscripția „Reset“).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI