România, victima spionajului, propagandei și dezinformării rusești: planul autorităților române

de: Alexandru Puiu
22 04. 2021

Pentru prima oară în istoria recentă, autoritățile de la București au ținut o conferință legată de practicile neortodoxe ale Rusiei pe teritoriul României. Ministrul de Externe a discutat despre campaniile de spionaj, dezinformare și propagandă din Kremlinului.

Pe parcursul serii, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a detaliat planurile sale pentru potențiale sancțiuni la adresa Rusiei, în contextul efortului acestei țări de a influența opinia publică de la noi, prin propagandă și dezinformare, pe lângă prezența trupelor în Marea Neagră. „Nu putem să ne pronunțăm în vreun fel în avans” Orice penaliza este însă, cel puțin momentan, în stadiu de proiect.

„În cazul în care vom lua o astfel de măsură, ea va fi anunțată, dar nu putem să ne pronunțăm în vreun fel în avans asupra unor astfel de chestiuni care sunt de o deosebită seriozitate”, a răspuns ministrul de Externe miercuri seară, întrebat la Digi 24 despre decizia Cehiei de a expulza 18 diplomați ruși și despre cerința ca țările partenere din UE și NATO să recurgă la acest gest.

În ceea ce privește practicile de spionaj al Rusiei pe teritoriul României, ministrul a spus că ”aceste chestiuni se anunță atunci când se petrec.”

„Noi ne-am manifestat, fără îndoială, solidaritatea cu Cehia, am exprimat această poziție inclusiv în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din această săptămână. Există în practica diplomatică, în general, un anumit tip de reciprocitate. De exemplu, când declari persona non grata un diplomat, te aștepți să existe o reciprocitate de partea cealaltă. Atunci când o anumită proporționalitate este depășită, există uneori și reacții în lanț. Vom vedea ce se întâmplă și mai departe”, a completat ministrul român de Externe.

Tensiunile dintre țările din Europa de Est și Rusia au crescut în ultimele zile după ce autoritățile de la Praga au expulzat 18 diplomați ruși. Moscova a ripostat prin expulzarea a 20 de diplomați cehi. Pretextul pentru primul gest a fost rolul Rusiei într-o explozie mortală din 2014 pe teritoriul ceh. După riposta Kremlinului, Guvernul ceh a dat miercuri un ultimatum Rusiei, avertizând că ar putea expulza mai mulți diplomați ruși dacă diplomații cehi expulzați de Moscova nu vor avea voie să se întoarcă joi la prânz, pe fondul unei confruntări diplomatice între cele două țări, potrivit AFP.

„Este cea mai mare masare de trupe rusești din 2014 încoace, este cu adevărat, în toate analizele, o mișcare de trupe neobișnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, a alertat membrii Uniunii Europene și care ne preocupă pentru că vrem să identificăm care sunt obiectivele acestor manevre și, în același timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situație.”, a declarat oficialul român despre mișcările de trupe rusești în regiune.

În același context, a atras atenția și a altor practici. „Vedem nu doar masări de trupe, vedem și activități de spionaj, de atac hibrid, de atacuri cibernetice, a se vedea dosarul Solar Winds și vedem propagandă, dezinformare, campanii pe care le duce, vă dau doar exemplul Sputnik Moldova, care acoperă și România și care transmite în direct protestele împotriva măsurilor anti-Covid. Noi încercăm să găsim cele mai potrivite măsuri de acțiune pentru a dezescalada această situație, pentru a da exemple cât se poate de ferme în susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, în cazul de față, pentru a contracara încălcările drepturilor omului, cum este cazul Navalnîi”, a concluzionat Bogdan Aurescu.