Rusia testează racheta invizibilă pentru sistemele de apărare: „Există în mod clar o provocare militară”

Rusia testează racheta invizibilă pentru sistemele de apărare: „Există în mod clar o provocare militară”

Rusia testează o rachetă cu tehnologie de ultimă generație, capabilă să pătrundă în câmpul sistemelor de apărare de coasta, fără să fie detectată. De exemplu, sistemele de coastă ale SUA ar putea să nu detecteze torpila.

Rusia își testează cele mai noi tehnologii de atac într-o zona a Arcticii, din care a dispărut de curând gheața din cauza încălzirii globale. Rușii încearcă astfel să își asigure securitatea coastei de Nord şi controlul asupra unei rute maritime cheie între Asia şi Europa, scrie presa internațională.

Super-arma rusească stârnește îngrijorări la nivel înalt

Experții în domeniul armelor și oficialii occidentali și-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la o „super-arma” rusească, respectiv „torpila Poseidon 2M39”. Arma testată de ruși are capacitatea de a trece nedetectata de sistemele de apărare decoastă

Jurnaliștii CNN dezvăluie că noua torpilă rusească e capabilă să depăşească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar fi de exemplu cele ale SUA. Această torpilă fără pilot este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de designerii ruși pentru a se strecura pe lângă fundul mării.

Dispozitivul este destinat să livreze un focos de mai mulți megatoni, provocând unde radioactive care ar face zonele litoralului țintă nelocuibile timp de decenii.

arma-rusia-poseidon

În noiembrie anul trecut, Christopher A. Ford, pe atunci secretar adjunct de stat pentru securitate internațională a Statelor Unite ale Americii, spunea că arma este concepută cu scopul de a „inunda orașele de coastă ale SUA cu tsunami-uri radioactive”.

Un alt înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că „Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica”.

„Rusia renovează aerodromurile și instalațiile radar din epoca sovietică, construiește noi porturi și centre de căutare și salvare și își construiește flota de spărgătoare de gheață cu funcționare nucleară și convențională. De asemenea, își extinde rețeaua de sisteme de rachete de apărare aeriană și de coastă”, a declarat lt. colonelul Thomas Campbell, purtător de cuvânt al Pentagonului CNN.

Imagini din satelit obţinute de CNN scot la iveală baze militare ruseşti instalate pe coasta arctică, inclusiv silozuri subterane pentru această armă şi alte arme de înaltă tehnologie, cum ar fi bombe şi sisteme radar, în largul coastelor Alaskăi.

Rusia, vulnerabilizată de încălzirea globală

Din cauza temperaturilor tot mai ridicate din zona arctică, Rusia a fost vulnerabilizată în „sistemul natural” de apărare. Urgența climatică a eliminat multe dintre apărările naturale ale Rusiei din zona de Nord, cum ar fi pereții de gheață, într-un ritm neprevăzut.

„Topirea are loc mai repede decât au prezis oamenii de știință în urmă cu câțiva ani”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat. „Va fi o transformare dramatică în deceniile următoare în ceea ce privește accesul fizic”, a mai spus acesta.

Prin urmare, mișcările făcute de trupele rusești au ca legitimitate, cel puțin oficială, recuperarea elementelor naturale de apărare, pierdute din cauze naturale. Rămâne de văzut dacă, dincolo de argumentul oficial, Rusia încearcă de fapt să își consolideze forța militară pentru a provoca, ataca sau pentru a se izola de alte state.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: