Propaganda online despre vaccinurile din Rusia și China, dezbătută la Comisia Europeană: care-i soluția

Propaganda online despre vaccinurile din Rusia și China, dezbătută la Comisia Europeană: care-i soluția

În ultimele săptămâni, a crescut foarte mult propaganda online referitoare la eficiența vaccinurilor din China și Rusia, în defavoarea celorlalte soluții de imunizare. În contextul în care respectivele mesaje includ mai multe atacuri la adresa UE, o replică era inevitabilă.

Există multe imperfecțiuni în sistemul de producție și distribuție a vaccinurilor la nivel global, dar Uniunea Europeană a făcut un efort supraomenesc pentru a facilita o campanie de vaccinare fără întreruperi majore și cu cât mai multe doze, într-un timp cât mai scurt. În acest context, președintele Consiliului European a simțit nevoia să-și apere deciziile anterioare și să-și detalieze planurile viitoare pe marginea acestui subiect.

Uniunea Europeană nu se foloseşte de vaccinuri pentru a face propagandă după modelul Rusiei şi al Chinei, dar îşi ”promovează valorile”, a afirmat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în legătură cu campania de vaccinare anti-COVID-19, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

”Nu ne lăsăm păcăliţi de China şi Rusia, regimuri cu valori mai puţin de invidiat decât ale noastre, în contextul în care ele desfăşoară operaţiuni foarte limitate, dar amplu mediatizate privind furnizarea de vaccinuri altor ţări”, a subliniat Michel într-o declaraţie publicată pe internet.

Nu a lipsit și un atac fără perdea la adresa celor două țări. ”În privinţa vaccinurilor, putem fi nerăbdători, dar nu orbi”, a avertizat înaltul demnitar european. El a spus că fără Europa nu ar fi fost posibile dezvoltarea şi producerea mai multor vaccinuri în mai puţin de un an, iar solidaritatea UE a ajutat ţările mai sărace să obţină primele doze de vaccin anti-COVID-19.

Nu în ultimul rând, în contrast cu propaganda pe care o fac în online, șeful Comisiei Europene a atras atenția asupra lipsei de eficiență a celor două țări de a-și vaccina propria populație. Rusia şi China au vaccinat mai puţine persoane decât Uniunea Europeană. ”Europa nu va folosi vaccinurile în scop de propagandă. Noi ne promovăm valorile”, a insistat el.

În aceeași declarație online, Charles Michel a apărat mecanismul european pentru controlul exporturilor de vaccinuri. Ca referință, sistemul cu pricina a fost invocat de către autoritățile italiene în urmă cu câteva zile pentru a bloca un transport de vaccinuri AstraZeneca către Australia. ”Obiectivul nostru: a împiedica companiile cărora le-am comandat şi prefinanţat doze să le exporte altor ţări avansate atunci când nu ne-au furnizat ceea ce a fost promis. UE nu a oprit niciodată exporturile”, a concluzionat liderul de la Bruxelles.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: