Roboții canini letali au acum puști de asalt atașate: de ce ar trebui să ne îngrijoreze

de: Ozana Mazilu
24 10. 2021

Pare desprins dintr-un film terorist SF, dar e cât se poate de adevărat. Companiile de arme au început să atașeze puști pe spatele roboților canini semi-autonomi. Astfel, roboții canini ar putea deveni violenți, dacă sunt scăpați de sub control.

Creațiile desprinse din serialul Black Mirror au fost prezentate în SUA, la o convenție a armatei din Washington DC.

Cunoscut drept vehicul terestru fără pilot (sau Q-UGV pe scurt) câinele-robot este fabricat de Ghost Robotics, cu sediul în Philadelphia.

Roboții canini letali pot fi trimiși în război

„Au un loc într-o gamă largă de aplicații guvernamentale și de întreprindere în care roboții mobili cu patru picioare au avantaje inerente față de roți, șine și chiar sisteme bipede”, spune compania.

O altă companie, numită SWORD International, a decis să monteze pușca de asalt pe spatele Q-UGV și să posteze imagini cu ea pe Instagram, unde a strâns mii de aprecieri.

Ei îl numesc SPUR – sau pușca fără pilot cu scop special.

Pistolul în sine este o pușcă de asalt de 6,5 mm pe care câinele-robot știe aparent să o folosească.

Există un sistem de observare la bord, iar soldații pot controla robotul printr-o aplicație instalată pe computerele tabletă emise de militari.

Deși această armă specială nu este încă utilizată de armata SUA, mai multe versiuni neînarmate ale Q-UGV sunt utilizate de către forțele aeriene americane.

Angajarea roboților în armată nu este doar pentru SUA. Anul trecut, șeful forțelor armate ale Regatului Unit, Sir Nick Carter a sugerat că războiul cu roboți este viitorul.

El a sugerat că „o forță armată proiectată pentru anii 2030” poate include lucruri precum mașini autonome sau controlate de la distanță capabile să lupte alături de oameni.

„Adică bănuiesc că am putea avea o armată de 120.000, dintre care 30.000 ar putea fi roboți, cine știe?”, a spus el. „Modernizarea înseamnă, în esență, că veți avea parte de unele capabilități, poate din epoca industrială, și doriți să așteptați cu nerăbdare câteva dintre capabilitățile de care aveți nevoie pentru o eră a informației”.

În prezent, politica Ministerului Apărării este că numai un om poate trage o armă.