Primul atac terorist de pe teritoriul României: cine a fost vizat
Acum 101 ani, a avut loc primul atac cu bombă pe teritoriul țării noastre.
Actul a fost pus la cale de o celulă radicală comunistă, condusă de Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau.
Aceștia au instalat o bombă artizanală în Senatul României, care în urma exploziei i-a ucis pe Ministrul de justiţie, Dimitrie Greceanu, pe episcopul greco-catolic Demetriu Radu și pe parlamentarul Spirea Gheorghiu. Au existat şi răniţi, printre care președintele Senatului, Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon și episcopul ortodox Roman Ciorogariu.
De altfel, se presupune că bomba îl viza pe poetul ardelean Octavian Goga, om politic naționalist și virulent antisemit, care ar fi trebuit să ia cuvântul în deschiderea ședinței, însă acesta fusese reţinut pe hol de un elector care insista să-i vorbească.
„Senatorii, aflaţi pe culoare şi la bufet, tocmai erau chemați în ședință. Din incintă se desprind, îndreptându-se spre banca ministerială, domnii Greceanu şi Văleanu (ministru al Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor); domnul general Coandă, preşedintele Senatului, urca spre fotoliul prezidenţial. În acel moment, o detunătură îngrozitoare răsună în incintă, cutremurând zidurile şi aruncând în aer câteva pupitre. O panică neînchipuită se produce, ţipete şi strigăte de salvare răsună, în vreme ce, într-un lac de sânge, doi senatori sunt scoşi afară. Zeci de senatori leşină, în vreme ce corpul de gardă opreşte ieşirea celor aflaţi înăuntru“, a relatat presa la momentul respectiv.
Urmările atentatului
După atac a urmat un proces, în urma căruia a fost scos în afara legii Partidul Comunist, afiliat Cominternului.
Principalul atentator, Max Goldstein a fost arestat anul următor, în octombrie 1921, în timp ce încerca să intre clandestin în România din Bulgaria unde fugise după comiterea atacului cu bombă.
Acesta a tras asupra unui grănicer și avea asupra lui 15 kg de explozibil.
În 28 iunie 1922 a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, decedând în închisoare. În timp ce restul inculpaților au fost condamnați la pedepse între o lună și 10 ani de muncă forțată. Mai mult, s-a dovedit că teroriștii aveau legături cu o grupare de extremă stânga obscură din Odesa, condusă de comunistul Abraham Grinstein.