Prima țară care trece rapid la mașini electrice, un exemplu pentru România: cu ce se laudă
Norvegia este prima țară care face pași mari și rapizi cu privire la trecerea la mașini electrice. Iată care e situația automobilelor electrice.
Trei sferturi din automobilele noi înmatriculate în Norvegia vor fi modele complet electrice, a estimat un organism de specialitate. Acest lucur vine după ce în luna august înregistrările de automobile electrice au atins un nou nivel record în această ţară nordică, lider mondial în domeniul utilizării automobilelor electrice, conform Economica.
Potrivit Consiliului pentru Traficul Rutier din Norvegia (OFV), dintre cele 16.427 de autoturisme înmatriculate luna trecută în Norvegia, 11.810 sau 71,9% au fost vehicule electrice. Paradoxal, având în vedere că Norvegia este cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa Occidentală.
Norvegia este pe cale să aibă doar mașini electrice
Model Y de la Tesla, Ford Mustang Mach-E şi Volkswagen ID.4 sunt cele mai vândute autovehicule electrice în Norvegia. Singurul model non-electric din top 10 este un vehicul hibrid, Toyota RAV4.
„Dacă tendinţa pe care am observat-o în ultimele luni va continua, trei din patru noi autoturisme noi vor fi în scurt timp automobile electrice”, a informat OFV într-un comunicat de presă.
Norvegia este pe care să îşi atingă obiectivul conform căruia toate autovehiculele noi să fie „cu emisii zero”, adică electrice sau pe hidrogen, începând din 2025, potrivit OFV.
„Chiar dacă nu vom ajunge în întregime la acest obiectiv, pentru că vor exista întotdeauna unele locuri în ţară unde vom avea nevoie de alte forme de carburant, nici nu vom fi departe”, a spus directorul OFV, Řyvind Solberg Thorsen. „Evoluţia a fost mult mai rapidă decât se preconiza, iar acest lucru se datorează faptului că din ce în ce mai mulţi constructori propun modele electrice bune şi interesante”, a explicat Solberg Thorsen.
Trecerea la mașini electrice este cu atât mai importantă în Norvegia, având în vedere că această ţară îşi produce aproape întreaga energie electrică în hidrocentrale care nu generează emisii de gaze cu efect de seră.