Previziunile lui Bill Gates pentru 2022: cine este vinovat pentru un nou dezastru, care ar putea fi acesta

de: Alexandru Puiu
27 12. 2021

Bill Gates și-a făcut un obicei din ”a citi în cafea” ce urmează să se întâmple cu omenirea, iar pentru că s-a dovedit deja de câteva ori în trecut că a avut dreptate, foarte mulți oameni pleacă urechea la scenariile pe care le servește. Pentru că ne apropiem cu pași repezi de finele acestui an, a făcut câteva previziuni și despre 2022.

În mare parte, Bill Gates este optimist în ceea ce privește anul următor, chiar dacă este foarte îngrijorat de rata de răspândire a variantei de Omicron de Covid-19, pe care a clasificat-o de curând ca fiind infecția care se răspândește cel mai rapid din toate timpurile. Chiar și așa, a emis un avertisment important despre anul următor într-o postare pe blogul personal intitulată ”Motive de optimism după un an foarte dificil”.

Potențialul dezastru din 2022, în opinia lui Bill Gates

După cum ziceam, co-fondatorul Microsoft vede și multe motive de optimism în anul ce urmează, dar și câteva de îngrijorare. Un detaliu care se poate reflecta într-un dezastru pe termen lung și care s-a reflectat deja într-o serie stufoasă de probleme ține de lipsa de încredere a oamenilor în autorități, în guverne. ”Este unul dintre subiectele de care sunt cel mai îngrijorat în timp ce intrăm în 2022”, a scris miliardarul.

Bill Gates insistă asupra faptului că, deși instituțiile publice trebuie să fie un jucător important în lupta împotriva schimbărilor climatice și în efortul de prevenire al unei noi pandemii, atâta timp cât nu obțin încrederea oamenilor, întregul efort este redus la zero. ”Dacă oamenii nu au încredere în tine, nu te vor susține în inițiative importante”, a atras atenția fostul CEO Microsoft. ”Iar când iese la iveală o nouă criză majoră, este mai improbabil că-ți vor urma sfaturile pentru a trece peste furtună”.

Pe de o parte, ce a spus Bill Gates nu este o revelație majoră, având în vedere că dezinformarea și știrile false au funcționat atât de bine în țări precum România din cauza lipsei de încredere în autorități. Avertismentul filantropului ar trebuie însă să funcționeze ca o lecție pentru a preveni menținerea acestui trend îngrijorător.