Prețurile alimentelor ne lasă tot mai săraci, de la o lună la alta: problema nu e doar în România

de: Mădălina Bahrim
03 12. 2021

Prețurile globale ale alimentelor bat record după record. De la o lună la alta, se ating noi maxime, ceea ce scade puterea de cumpărare a oamenilor, cărora salariile și, în general, veniturile, le rămân fixe.

Industria alimentară traversează o perioadă cu puternice accente inflaționiste. Fiecare lună care trece ne aduce prețuri tot mai piperate și ne obligă fie să cumpărăm mai puțin, fie să apelăm la produse de o calitate inferioară, pentru a ne putea alimenta coșul zilnic cu toate cele necesare traiului.

Ce se întâmplă acum, pe piață

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) tocmai a dat publicității cel mai recent raport al său care analizează evoluția Indicelui global al preţurilor produselor alimentare.

Se pare că și în luna noiembrie acesta și-a continuat trendul și s-a apreciat semnificativ.

Prin urmare, ne arată FAO, indicele marchează a patra lună consecutivă de scumpiri.

Ultima creștere a indicelui este cauzată, după cum explică economiștii, de o cerere puternică pentru grâu şi produse lactate.

Luna precedentă, acest indice s-a majorat cu 1,2%, comparativ cu luna octombrie. Așa se face că acesta a ajuns la 134,4 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iunie 2011.

Suntem la un pas de a doborâ recordul absolut înregistrat vreodată de acest indice, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Recordul a fost de 37,6 puncte și s-a înregistrat în luna februarie a anului 2011.

De vină pentru evoluția spectaculoasă a indicelui din ultima lună ar fi laptele praf, untul şi pâinea, deoarece pe piața internațională s-a înregistrat o cerere foarte puternică în aceste direcții de consum.

Mai mult decât atât, o cauză a scumpirilor din luna noiembrie aparține cotațiilor ridicate la materiile prime agricole. Grâul, de exemplu, are cea mai puternică apreciere pe piață. Totuși, nici lactatele nu se lasă mai prejos. Conform FAO, acestea s-au majorat cu 3,4% comparativ cu luna octombrie.

„Această creştere reflectă cererea puternică pe fondul livrărilor limitate, în special pentru grâul de calitate superioară, precum şi îngrijorările cu privire la ploile insuficiente din Australia şi posibilitatea modificării măsurilor de export în Federaţia Rusă”, subliniază FAO.

FAO notează, totuși, și câteva scăderi importante. De exemplu, la acest capitol avem evoluțiile negative înregistrate de uleiurile vedegatale. Mai exact, ne explică reprezentanții Organizației, preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scăzut uşor cu 0,3%, ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de soia şi uleiul de rapiţă dar şi a scăderii preţului petrolului.