26 aug. 2021 | 11:00

Doar asta nu se mai scumpise: ce se întâmplă cu pâinea cea de toate zilele, după explozia producției de grâu

ACTUALITATE
Doar asta nu se mai scumpise:  ce se întâmplă cu pâinea cea de toate zilele, după explozia producției de grâu

România se laudă în acest an cu o producție record la culturile de grâu. Cu alte cuvinte, niciodată nu ne-a mers atât de bine. Din păcate, acea performanță nu se va reflecta pozitiv în prețul pâinii și a altor produse de panificație.

În cazul în care nu te-au întristat suficient veștile proaste legate de creșterea prețului la gaze naturale și energie electrică, există semne conform cărora ne vom confrunta și cu o creștere a prețului la pâine și produse de panificație. Pe marginea acestui subiect, a oferit detalii ministrul Agriculturii, iar producția noastră record de grâu din 2021 nu ne va face viața mai ușoară.

Ce se întâmplă cu prețul la pâine: cultura record de grâu nu ne salvează

Adrian Oroș este ministrul Agriculturii și, din această poziție, a explicat pentru Agerpres că majorarea prețului la grâu se va reflecta, într-o manieră inevitabilă, într-o scumpire a pâinii, iar argumentul este simplu. Grâul este principala materie primă utilizată și 65-70% din preț. Restul de 30 – 35% este dat de energie, apă, combustibil și forță de muncă.

Deși România a mers bine la producția de grâu în 2021, prețul grâului nu este dat de culturile locale, ci de producția mondială, iar China a contractat deja de pe piața globală cu 41 de milioane de tone mai mult decât anul trecut.

„Anul acesta producţia globală de grâu scade cu aproape 16 milioane de tone. Pe de altă parte, China a contractat de pe piaţa globală cu 41 de milioane de tone de grâu mai mult decât anul trecut. Asta face ca, deşi la noi în ţară producţiile să fie record, preţul grâului panificabil, respectiv al pâinii, să fie mai mare pentru că este dat de producţia mondială, nu de producţia locală. Asta s-a demonstrat şi anul trecut când noi am avut o producţie diminuată din cauza secetei – numai 6,4 milioane de tone, cu 5 milioane mai puţin – şi totuşi datorită faptului că producţia mondială a fost una record anul trecut, preţul grâului panificabil nu a crescut spectaculos”, a adăugat Oros.

Partea bună este că ne vor intra totuși mai mulți bani în țară din exporturi, potențialul în acest sens fiind semnificativ. ”Ţinând cont de calculele pe care ni le-au dat cei care activează în industria de morărit şi panificaţie, noi consumăm cam 2,2 milioane de tone de grâu panificabil, circa 500.000 de tone de grâu furajer, 550.000 de tone de grâu pentru seminţe, 400.000 de tone de grâu pentru industria alcoolului, deci aproximativ 4 – 4,5 milioane de tone este consumul nostru total intern, restul este pentru export. Eu mă bucur că producţiile sunt bune, dar şi că preţurile sunt bune, iar fermierii noştri, mai ales cei din partea de sud a ţării care au avut anul trecut pierderi însemnate din cauza secetei, o să îşi recupereze anul acesta o parte din acele pierderi”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele