Bananele sunt cele mai populare fructe, peste tot în lume. În medie, fiecare dintre noi consumă 10 kg de banane în fiecare an, aproximativ 100 de banane. Există sute de soiuri comestibile care se împart în două specii distincte, banane și plantain. Dar, pe cât de hrănitoare sunt, dacă nu avem grijă de ele, s-ar putea să ne trezim cu probleme.
Bananele au o formă distinctă și o pulpă fermă, dar cremoasă, în interiorul unei coji groase, necomestibile. În timp ce oamenii se gândesc la banane ca având pielea galbenă, culoarea lor se schimbă de la verde, insuficient coapte, la galben, însemnând coapte, și la maro, adică prea coapte.
Bananele cresc în ciorchini de 50-150 de bucăți, cunoscuți sub numele de „mâini” de câte 10-20 de bucăți la un moment dat. Cel mai popular tip de banană este varietatea de banană dulce mare, galbenă, cu coajă netedă.
Această banană Musa sapienta variază în mărime și culoare și este de obicei consumată crudă. Bananele mai mari, de culoare verde, sunt cunoscute sub numele de banane plantain.
Bananele plantain sunt pregătite într-un mod similar cu legumele, fiind de obicei coapte sau prăjite. Dar, ca orice alt fruct, s-ar putea să avem prlbme e cu ele, dacă le lăsăm prea mult într-un loc.
În cele ce urmează vă ajutăm cum să împiedicați bananele să devină maro prin diferite metode de depozitare și trucuri pentru a încetini coacerea.
După decojirea unei banane, fructul se poate transforma din alb sau galben în maro în doar câteva minute. După un timp petrecut pe tejghea, bananele coapte vor dezvolta o coajă maro.
Bananele conțin enzima polifenol oxidază, iar atunci când enzima interacționează cu oxigenul, aceasta provoacă o reacție chimică. Această reacție chimică, cunoscută sub numele de rumenire enzimatică, schimbă coaja și fructul bananei în maro.
Dacă cumpărați o grămadă de banane de la magazinul alimentar și doriți să păstrați bananele proaspete timp de o săptămână, depozitați-le departe de alte fructe. Avocado, merele și piersicile emit toate gaz etilenă, care grăbește procesul de coacere, așa că depozitați bananele întregi, necurățate, departe de aceste fructe.
O altă modalitate de a vă păstra proaspete bananele nedecojite este să le agățați într-un suport pentru banane. Agățarea bananelor va preveni vânătăile și va menține culoarea galbenă proaspătă a fructelor. Bananele cu vânătăi vor suferi o rumenire enzimatică mai rapidă.
Ținerea bananelor în frigider va menține fructele proaspete, dar coaja bananelor poate deveni maro. Temperatura mai scăzută încetinește procesul de coacere.
Atâta timp cât banana este galbenă și proaspătă atunci când o puneți în frigider, va putea fi consumată în siguranță după ce va fi răcită în frigider timp de câteva zile. Aceasta poate fi o gustare plăcută și răcoritoare în timpul vremii mai calde.
Dacă bananele sunt deja maro și coapte, punerea în frigider nu va inversa procesul de coacere. Din fericire, puteți folosi bananele ușor moi sau prea coapte în rețete, inclusiv budincă de banane, smoothie-uri și pâine cu banane.
Există câteva metode pe care le puteți folosi pentru a împiedica bananele să se coacă prea repede.
Uneori, atunci când cumpărați un ciorchine de banane, există folie de plastic înfășurată în jurul coroanei fructelor. Păstrați acea folie.
Gazul etilenă care duce la rumenirea enzimatică se eliberează din partea superioară a fructului. Dacă ciorchinii dvs. nu au folie de plastic în jurul lor, puteți să adăugați una pentru a prelungi durata de valabilitate a fructelor.
Pentru a conserva bananele decojite, luați o lingură de suc de lămâie și ungeți-o peste banană. Sucul de lămâie, sucul de ananas și sucul de portocale vor funcționa la fel de bine. Puteți aplica același procedeu când banana este tăiată.
Pulverizați puțin suc de citrice, două părți de acid citric la o parte de apă, peste o salată de fructe cu banane, amestecați-o și apoi acoperiți-o bine pentru a o conserva.
Țineți-o departe de lumina directă a soarelui. Asigurați-vă că nu sunt atinse de lumina directă a soarelui. Soarele va crește temperatura bananelor, ceea ce le va face să se coacă mai repede.
Pentru a depozita bananele pentru o perioadă mai lungă de timp, puteți folosi două metode simple.
Dacă ați curățat banana de coajă, dar nu ați terminat-o, puneți-o într-un recipient etanș sau într-o pungă cu fermoar pentru a ține oxigenul afară și a opri procesul de coacere.
Când sunt congelate se vor păstra până la o lună și își vor păstra pigmentul. Țineți-le departe de alte articole din congelator pentru a nu se învineți și scoateți-le cu aproximativ o oră înainte de consum, astfel încât să se dezghețe și să ajungă la temperatura camerei.
Acum că ați aflat de ce devin bananele maro și cum puteți preveni acest lucru, vă urăm spor la cumpărături și să savurați în liniște o banană.