Pomii de Crăciun îți pot îmbunătăți sănătatea: care este secretul lor

de: Ozana Mazilu
14 12. 2021

Mirosul de brad și sevă lipicioasă anunță venirea Crăciunului. Dar pomii de Crăciun te influențează mai mult decât credeai.

Tradiția a început în Germania în secolul al XVI-lea și s-a extins în alte țări în următoarele trei secole, potrivit Encyclopaedia Britannica. Arborele artificial a fost inventat în Statele Unite, brazii din plastic pe care îi cunoaștem astăzi avându-și originea între anii 1950 și 1960.

Copacii artificiali au crescut în popularitate datorită confortului și longevității lor, dar nu oferă aceleași beneficii pentru sănătatea mintală precum petrecerea timpului în jurul copacilor adevărați, arată unele studii.

Pomii de Crăciun sunt benefici pentru sănătate

Se știe că expunerea la un mediu natural reduce stresul psihologic, potrivit unui studiu din 2018 publicat în Behavioral Sciences.

Mai multe studii au arătat că drumeția în pădure poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării unei persoane. Un studiu a constatat că plimbatul în pădure a redus nivelul de cortizol al oamenilor, hormonul responsabil de stres.

Oamenii pot obține în continuare unele dintre aceleași beneficii ale plimbării în pădure – cum ar fi reducerea stresului – de la plantele de interior, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare pentru Sănătatea Mediului.

A avea un pom de Crăciun adevărat are o multitudine de beneficii pentru sănătatea mintală, inclusiv o reducere a anxietății și a depresiei, a spus Charlie Hall, profesor și director Ellison la departamentul de științe horticole de la Universitatea Texas A&M din College Station.

„Oamenii tind să fie plini de compasiune în prezența plantelor vii în casă și, desigur, pomii de Crăciun îndeplinesc asta”, a spus Hall.

Dacă mergi să-ți alegi pomul de Crăciun cu cei dragi, atunci beneficiile pentru sănătatea mintală sunt și mai mari, a spus el. Alegerea unui copac cu cei apropiați îți stimulează sănătatea psihologică.

Copacii veșnic verzi sunt mari producători de fitoncid, o substanță chimică ce crește activitatea celulelor ucigașe naturale, a spus Hall. Celulele ucigașe naturale luptă împotriva infecțiilor virale și fac parte din sistemul nostru imunitar, a adăugat el.

Pomii de Crăciun produc, de asemenea, un parfum parfumat, lemnos, care ne poate aminti de trecut, iar asta ne relaxează mintea și sufletul.

„Cum ne afectează poate depinde nu numai de proprietățile chimice asociate cu uleiurile arborilor, ci și de amintirile, dacă există, pe care le asociem cu mirosul”, a spus Peterson-Lewis.