Tu ce cadou ai pune sub un brad de Crăciun de dimensiunea unui fir de păr?

Tu ce cadou ai pune sub un brad de Crăciun de dimensiunea unui fir de păr?

În preajma sărbătorilor alergăm după cei mai frumoși, înalți și deși brazi, ca să ne umple casa de bucurie. Îi ornăm și așteptăm cadourile de la Moș Crăciun în seara de Ajun. Dar oare ce cadouri ar trebui să aducă Moșul ca să încapă sub un brad de dimensiunea unui fir de păr uman?

Știința a ajuns departe și toate descoperirile și invențiile pe care le fac oamenii de știință zilnic ne confirmă acest lucru.

Tu ce ai face cu un brad de Crăciun de dimensiunea unui fir  de păr?

Folosind echipamentul științific sofisticat de care dispune, Maura Willems, studentă la un masterat în fizică la Universitatea Delft, a decis să realizeze ceva inedit în acest sezon de sărbători: construirea celui mai mic pom de Crăciun din lume.

Willems a folosit un microscop de scanare prin efect de tunel, pentru a îndepărta atomii individuali de o structură de cristal, potrivit unui comunicat de presă Delft. Rezultatul final este o structură în formă de copac înaltă de doar patru nanometri – puțin mai groasă decât un singur fir de ADN.

De obicei, un microscop de scanare prin efect de tunel este utilizat pentru cercetări în care oamenii de știință trebuie să găsească, să studieze sau să manipuleze atomi individuali.

Aceste microscoape de scanare au fost utilizate pentru a studia activitatea electronică și superconductivitatea în grafen, pe lângă oferirea oamenilor de știință o mai bună înțelegere a universului, deoarece acestea funcționează la cele mai mici scale.

Prin această metodă s-a realizat acest copac imposibil de mic, care este construit din doar câțiva atomi care se țin de structura lor de rețea.

Arborele, de 20.000 de ori mai mic decât un fir de păr uman, poate să nu dezvăluie noi perspective asupra scării atomice, dar ilustrează lucrurile interesante pe care oamenii de știință le pot face cu ajutorul tehnologiei.