Poluarea din weekend din București e alarmantă: cât de periculoasă e pentru sănătatea noastră

de: Ozana Mazilu
08 11. 2021

Poluarea este, indiscutabil, o problemă reală cu care ne confruntăm toți dintre noi. Poluare la noi în țară este de proporții, iar în weekendul ce doar a trecut, indicatorii au fost chiar și de zece ori mai mari decât limita maximă admisă.

Astfel, indicatorii au fost chiar şi de zece ori mai mari decât limita maximă admisă la pulberile în suspensie mai mici de 2,5 microni în noaptea de vineri, 5 noiembrie, spre sâmbătă, 6 noiembrie 2021, a declarat pentru G4media.ro Oana Neneciu, coordonatorul reţelei de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti AERLIVE.

Poluarea, la cote alarmante în Capitală

„Vineri seară am înregistrat valori pentru pulberile în suspensie cu diametru mai mic de 2,5 microni, valori de 10 ori limita maximă admisă pentru protejarea sănătăţii umane. Este pentru prima dată, sincer, când am văzut asemenea valori la noi în reţea. Acestea foarte mici, cu diametru mai mic de 2.5 microni, sunt foarte pericuolase pentru că intră, le inspirăm direct în plămâni, după care nu mai pot ieşi de acolo. Ele provoacă, în timp, cancer pulmonar, boli respiratorii, cardio-vasculare”, a declarat Oana Neneciu pentru G4media.ro.

În general, indicatorii de poluare în Capitală sunt de două ori mai mari decât limita maximă admisă.

Cauzele poluării de vineri noapte sunt neclare. Reprezentanţii societăţii civile acuză că ar fi provenit de la arderile ilegale de deşeuri. Cu toate acestea, şefa Gărzii de mediu spune că de vină ar fi fost vântul care nu a bătut, iar poluarea constantă din Bucureşti ar fi rămas în oraş.

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR), spune că una dintre cauze ar putea fi arderile ilegale de deşeuri de vineri seara. Bucureştenii au reclamat că au simţit miros de ars.

„Deşeurile, cablurile rezultate şi materialul rezultat din arderile deşeurilor este dus spre colectori luni şi marţi, miercuri, joi si vineri se face aprovizionarea cu aceste cabluri, iar vineri după-amiază, în general, se ard cablurile şi deşeurile, caciucurile, anvelopele”, a explicat Berceanu.