Poate sângele să oprească îmbătrânirea? Răspunsul științific, mai complex decât ai crede

de: Iozan Carmen
30 09. 2021

De ce îmbătrânim? Cum întârziem îmbătrânirea și cum ne prelungim viața? Întrebări firești care ne vin în minte, întrebări la care nu avem răspuns, dar care au fost obiectul multor cercetări, de-a lungul timpului.

Tânăr fiind, nu te interesează acest aspect, dar, odată ce înaintezi în viață, începi să te gândești mai des. Este una dintre marile întrebări ale vieții. Răspunsul la această întrebare este unul complex și incomplet. Cercetătorii și-au dat concursul, de-a lungul timpului, să găsească o explicație.

Ce este îmbătrânirea?

Îmbătrânirea poate fi descrisă ca fiind o acumulare de schimbări petrecute în timp. Aceste schimbări pot fi fizice, psihice și sociale. Schimbările fizice sunt cele care determină și modificările psihice sau sociale. Așadar, trebuie să ne gândim cum am putea rămâne tineri, din punct de vedere fizic. Corpul nostru și tot ceea ce ține de el este într-o continuă schimbare. În prima parte a vieții acesta crește și se dezvoltă, astfel că toate funcțiile sale sunt în cea mai bună stare. Ca urmare, partea psihologică și cea socială sunt la apogeul lor. Pe măsură ce timpul trece, funcțiile corpului nostru se deteriorează treptat. Ce anume determină acest lucru, nu știm foarte clar. Cert este că, moștenirea genetică și modul de viață, sunt factori care pot influența, în mare măsură, funcțiile corpului uman.

Cercetătorii caută răspunsuri

Cercetătorii caută răspunsuri la aceste întrebări, de foarte mulți ani. Aceștia au găsit o variantă prin care corpul este ajutat, într-o anumită măsură, să rămână tânăr și să nu se mai degradeze. În ultimii 15 ani, s-au efectuat o serie de studii care vor să elucideze faptul că un corp infuzat cu un sânge tânăr face ca funcțiile acestuia să se schimbe.

În ultimii 15 ani, neurobiologul Saul Villeda și alți oameni de știință de la Stanford și Harvard au făcut o serie de studii privitoare la acest aspect. Cercetătorii consideră că sângele tânăr ar putea conține anumite substanțe chimice naturale care, aparent, ar întineri creierul. Saul Villeda a infuzat sângele unui șoarece tânăr în corpul unuia bătrân. Apoi, au urmărit efectele acestui experiment. Se pare că, șoarecii mai bătrâni, în urma schimbului de fluide, se vindecă mai repede, se mișcă mai repede, gândesc mai bine. Experimentele inversează aproape fiecare indicator al îmbătrânirii pe care echipele l-au cercetat, până acum. Acestea remediază semnele de insuficiență cardiacă, îmbunătățește vindecarea oaselor, regresează celulele pancreatice și accelerează repararea măduvei spinării.

”Sună senzațional, aproape ca o pseudoștiință”, spune Villeda. Această cercetare este una dintre cele mai provocatoare din ultimele decenii. Terapia a dat rezultate, șoarecele bătrân și-a îmbunătățit capacitatea de memorare și de învățare. La nivel celular au fost înregistrate modificări structurale, moleculare și funcționale.

Ce metodă folosesc oamenii de știință

Aceste studii folosesc o metodă chirurgicală particulară numită parabioză. Ea transformă șoarecii în frați de sânge și arată că îmbătrânirea nu este inevitabilă. Este doar biologie și, prin urmare, este ceva ce poate fi schimbat, teoretic. Încercarea de a întoarce ceasul în corpurile vii „este probabil cel mai revoluționar experiment pe care l-au făcut biologii”, spune profesorul de neurologie de la Stanford, Tony Wyss-Coray. Acesta este cel care conduce cercetări bazate pe sânge asupra bolii Alzheimer și a funcțiilor cognitive. ”Datele noastre indica faptul că expunerea șoarecilor în vârstă, aflați la finalul ciclului de viață, la sânge tânăr, determină întinerirea plasticității sinaptice, precum și îmbunătățirea funcțiilor cognitive”, adaugă el.

Pare ciudat și nefiresc să putem face acest lucru, dar nu e prima dată când se încearcă împiedicarea îmbătrânirii. Pe vremuri, se ajungea rareori la vârste înaintate. Acum, se încearcă tot felul de variante cum sunt antibioticele, vaccinurile, măsurile de sănătate și aprovizionarea cu alimente specifice care ajută la păstrarea unui corp tânăr. Cercetările cu sânge tânăr ne dau speranța că, pe viitor, ar putea exista o pastilă magică care ar putea opri îmbătrânirea.

Sângele în sine nu va deveni un tratament pentru bătrânețe. Este prea dezordonat, prea complicat, prea periculos. Dar, această cercetare ne explică faptul că sunt variante prin care mecanismele naturale de restaurare și reparare ale corpului există. Acești factori care pot duce la o trezire a organismului pot fi descoperiți și, în timp, ar putea deveni medicamente prețioase.

Metoda schimbului de sânge nu este nouă

Ideea că sângele poate conferi corpului bătrân vigoare și vitalitate nu este nouă. Din timpuri vechi această metodă este discutată și încercată. Cercetătorii au legat șobolani de la o tulpină predispusă la cariile dentare la rozătoare de la o altă tulpină care este natural rezistentă la carii. Au testat, astfel, dacă ceva din sânge ar putea explica diferențele. În acest caz, cel puțin, schimbul de sânge nu a făcut nicio diferență.

Parabioza heterocronică, în care cercetătorii împerechează două animale în diferite puncte ale vieții, a fost folosită pentru prima dată pentru a studia îmbătrânirea în anii 1950. Dar până în 1990, când Stanford a început cercetările, această metodă a fost uitată. Îmbătrânirea afectează totul, deodată. Părul crește, oasele se slăbesc, inima se clatină. În interiorul celulelor, replicarea ADN-ului se blochează, iar proteinele se adună în globuri lipicioase. Între timp, mecanismele naturale de reparare, cum ar fi celulele stem adulte, nu se mai grăbesc să înlocuiască țesuturile moarte sau rănite. Toate acestea se întâmplă mai mult sau mai puțin sincronizate.

Mutarea unei singure gene ajută?

În 1999, biologul Cynthia Kenyona a descoperit că mutarea unei singure gene dintr-un vierme rotund și-a dublat durata de viață. Descoperirea ei a ajutat la lansarea studiului modern al îmbătrânirii, dar, este clar că o singură genă sau o proteină nu va opri procesul îmbătrânirii. ”Am început să ne dăm seama că ”bătrânul” corp uman nu este un simplu ansamblu de molecule individuale, ci o mașină fiziologică incredibil de complexă”, spune Wyss-Coray de la Stanford.

Neurologul Thomas Rando a spus că ceea ce trece prin venele noastre transportă, de asemenea, o mare varietate de molecule de semnalizare care coordonează metabolismul, răspunsurile imune, reacțiile de luptă și o multitudine de alte activități. În ceea ce privește teoria că factorii transmisibili prin sânge ar putea orchestra tranzițiile îmbătrânirii, cercetătorii s-au orientat către parabioza heterocronică. Cu această metodă înfiorătoare, cercetătorii combină doi șoareci, unul tânăr și unul bătrân. Experimentul arată cu succes că, într-adevăr, circulația sângelui prin corp poate determina revigorarea celulelor.

Descoperiri uluitoare

Descoperirile echipei din 2005 au făcut furori. Rezultatul lor a fost următorul: după parabioză heterocronică, în cazul mușchilor, de două ori mai multe celule se activează, ca răspuns la leziuni. Asta fiind o reacție a unui corp tânăr. La fel este și în cazul ficatului, s-a înregistrat o mișcare celulară asemănătoare. Despre creier nu au dat date concludente. Dar, atâta timp cât celulele neuronale se pot înmulții, probabil că și la nivelul lui s-au înregistrat schimbări. ”Când un neuron se naște într-un creier vechi, este, de obicei, strâns”, spune neurologul Villeda. ”Aceste creiere vechi arătau la fel ca cele tinere, frumoase”, adaugă el.

În 2011, Villeda a publicat o lucrare în care arată că șoarecii maturi din perechi parabiotice cresc de două până la trei ori mai mulți neuroni noi decât de obicei. Cea mai mare descoperite a venit însă în 2014, când a demonstrat că accesul la sânge tânăr nu numai că a remodelat celulele nervoase vechi, astfel încât să arate și să răspundă ca niște neuroni mai tineri, ci a și îmbunătățit învățarea și memoria în vârstă a șoarecilor. Un grup condus de Amy Wagers de la Harvard a publicat rezultate similare care susțin aceleași afirmații.

Înlocuirea sângelui este o soluție?

Pe măsură ce Villeda extrăgea sânge, el colecta, de asemenea, plasmă. El este de părere că, oricare ar fi magia, a fost ceva dizolvat în fluidul în sine, un cod sau o cheie care semnalează un nou început. ”Modul în care mă gândesc la asta este că există o mulțime de informații în sânge”, spune el. De acum, rămâne să se lucreze la cod. ADN-ul va fi cel care va defini dacă vom îmbătrâni sau nu. În ce măsură acesta poate fi descifrat sau reinițializat, nu știm.

Cert este că, deși sângele poate fi răspunzător de întinerirea organismului uman, aceasta nu este o soluție în sine. Pentru a revigora și vitaliza un corp uman, nu ajunge o transfuzie de sânge. Această procedură trebuie repetată constant. Lucru care ar putea produce infecții, reacții alergice, leziuni ale plămânilor sau malformații canceroase. Nici nu se știe dacă acest lucru ar funcționa la oameni. El a fost testat, în laborator, pe șoareci. Cu toate acestea, cercetările au inspirat o mulțime de ambiții. Este un punct de la care se poate pleca spre o cercetare mai avansată.

În urma acestor studii făcute în laborator, cercetătorii au primit tot felul de cereri ciudate. Rando a primit apeluri de la companii de cosmetice care dezvoltă soluții pentru pielea tânără și de la reviste pentru bărbați care caută secrete pentru mușchi revigorați. Un miliardar l-a invitat pe Wyss-Coray la o petrecere Oscar, dar acesta nu s-a dus. Alții oameni de știință au spus că au primit ”propuneri indecente” de la oameni cu proprietăți în zone cu legislație mai permisivă.

Transfuzii de sânge în scop comercial

În 2018, o companie americană numită Ambrosia Medical a experimentat acest lucru sub denumirea de ”tratament alternativ”. Clinica a fost înființată de Jesse Karmazin, absolvent al Universității Stanford. Aici s-a făcut primul test clinic gândit pentru a evalua beneficiile transfuziilor de sânge tânăr la pacienți mai bătrâni. În schimbul sumei de 8.000 de dolari, clienții companiei beneficiau de o transfuzie de sânge. Scopul unei astfel de proceduri era să împiedice procesul de îmbătrânire prin rejuvenarea organelor corpului.

La acel moment, clinica a fost asaltată de potențiali clienți. Ca urmare, compania a trebuit să își deschidă locații noi. Datorită faptului că transfuziile de sânge aveau deja aprobarea autorităților federale, firma nu a mai fost nevoită să demonstreze beneficiile acestei proceduri. Astfel, Jesse Karmazin este de părere că procedura este un succes. El a spus că mulți dintre cei aproximativ 150 de pacienți, care au beneficiat de tratament, au raportat o putere de concentrare sporită, o memorie mai bună, un somn mai odihnitor și un tonus muscular îmbunătățit. Totuși este dificil de cuantificat care sunt efectele transfuziei de sânge înainte ca rezultatele testelor clinice să fie finalizate. Există și posibilitatea ca efectul placebo să fi influențat aceste rezultate. Oricum, clinica Ambrosia a fost închisă după un an, dar fondatorul acesteia nu a renunțat și a deschis o alta sub numită Ivy Plasma.

Cercetători care au descoperit beneficiile sângelui tânăr într-un corp bătrân sunt de altă părere. ”Nu există dovezi clinice că tratamentul va fi benefic din acest punct de vedere, și, în principiu, avem de-a face cu un abuz de încredere la adresa publicului legat de această chestiune”, a declarat Tony Wyss-Coray, cercetător la Universitatea Stanford. Așadar, cercetările vor continua. Poate studiile clinice de la compania americană sau poate noi studii vor fi făcute și vor elucida această enigmă. Cert este că odată cu aceste descoperiri, s-a făcut un pas foarte important în această privință.