Piața muncii din România, după pandemie: câte CV-uri noi sunt în piață, câți sunt chemați la interviu

de: Alexandru Puiu
04 06. 2021

Dacă mai aveai nevoie de o dovadă suplimentară legată de faptul că efectele pandemiei s-au domolit în România, poți arunca o privire pe realitățile din piața muncii. După un an în care foarte mulți și-au pierdut locul de muncă și nici nu au găsit unul nou, începe să se vadă luminița de la capătul tunelului.

Atât activitatea angajaților, cât și a angajatorilor reintră în normal, conform raportului BestJobs pe luna mai. Doar luna trecută, aproximativ 4000 de candidați și-au completat CV-ul pe platformă, în speranța unei oportunități de carieră. De partea cealaltă a baricadei, companiile sunt mult mai active în procesul de recrutare. Numărul de potențiali candidați contactați de către companii este de 3 ori mai mare comparativ cu a patra lună din acest an, aprilie.

Una peste alta, angajatorii caută să-și ocupe pozițiile într-un timp record, în timp numărul potențialilor angajați pare să se apropie de statisticile din 2019. Semne bune s-au văzut încă de la începutul acestui an. Căutarea pentru joburile care permit munca de la distanță a fost în creștere, ca urmare a faptului că angajații s-au adaptat acestui stil de lucru. Luna mai a reprezentat un nou record al aplicărilor la joburi remote, cu aproape 100.000, în creștere cu 50% față de cele din luna aprilie.

Dacă ești curios cum arată situația pe județe, în funcție de numărul de aplicări, în Ilfov și București s-au înregistrat 181.087 aplicări, Timiș (47.808 aplicări), Brașov (35.591 aplicări), Cluj (31.856 aplicări) și Iași (27.310 aplicări).

Dincolo de asta, aproape jumătate (47%) dintre joburile activate în luna mai au fost din categoria white-collar, cu 50% mai multe decât aceeași lună a anului trecut. 24% dintre joburile lunii mai au fost din categoria blue collar, iar 17% pentru poziții de management și coordonare echipe.

În ceea ce privește candidații, cei mai activi în căutarea unui loc de muncă în luna mai au fost cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (33%), urmați de cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani (21%) și de cei cu vârste cuprinse între 45-54 ani (18%). La capitolul joburi ocupate în mai, 14% au fost din domeniul IT, 13% din vânzări, 11% din domeniul tehnic, iar 10% din financiar și contabilitate.

Pe partea de firme care au atras cele mai multe aplicări, dacă ești curios spre ce ar trebui să te orientezi cu șanse mai mari de reușită, Enel este pe prima poziție cu 3816 aplicări, urmată de Deichman – 2767 de aplicări, Allian Technology – 2135 de aplicări, Continental Automotive România – 2108 aplicări și Genpact România – 2048 de aplicări.