Panică printre investitorii Bitcoin: de ce a fost luna mai cea mai neagră lună pentru piața criptomonedelor

de: Ciprian Ioana
31 05. 2021

Mulți dintre cei care au investit în Bitcoin au sperat că se pot îmbogăți peste noapte. Realitatea a fost că unii au trecut de la extaz la agonie.

Piața criptomonedelor e văzută drept una de viitor printre cei care insistă că monedele digitale ca Bitcoin vor redesena viitorul. Investițiile în criptomonede i-au atras pe micii investitori, dar au început să reprezinte interes și pentru  greii fondurilor de investiții de pe Wall Street și nu numai.

Numai că piața e extrem de volatilă și riscurile de expunere sunt mari. Luna mai a demonstrat din plin acest lucru. Bitcoin, spre exemplu, cea mai cunoscută monedă virtuală a cunoscut o cădere de 36% în ultimele 31 de zile. E cea mai slabă performanță din septembrie 2011 încoace.

Panică printre investitorii Bitcoin

Ca să vezi cât de dureros poate fi acest declin pentru mulți dintre investitorii Bitcoin, trebuie să te întorci la momentul aprilie 2021. Atunci, încrederea era la cote maxime, după ce Bitcoin atingea pragul de 64.000 de dolari, cea mai mare valoare înregistrată vreodată.

De acolo, însă, lucrurile au mers numai în jos, în ciuda declarațiilor reparatorii pe care le-a încercat Elon Musk, după ce chiar șeful Tesla trimisese valoarea criptomonedei în cap. Pentru că declinul a plecat, de fapt, tot de la șeful constructorului american.

După ce producătorul de mașini electrice a anunțat că nu va mai accepta Bitcoin ca plată pentru vehiculele sale din cauza îngrijorărilor cu privire la impactul asupra mediului al mineritului, valoarea a început să scadă accelerat.

Dar au contribuit negativ și știrile venite dinspre Beijing.

China și-a intensificat presiunile împotriva activelor digitale, iar Trezoreria Statelor Unite a dezvăluit noi planuri de impozitare criptomonedelor, în timp ce Rezerva Federală a sugerat posibilitatea apariției unui dolar digital. Evoluția Bitcoin a influențat și alte criptomonede. Binance, XRP și Polkadot au suferit pierderi masive în această lună.

Efect de domino

Alte active, mai ales Ethereum – al doilea ca mărime după Bitcoin și susținătorul ofertelor de non-fungible tokens (NFT) – au rezistat mai bine. Ether a scăzut doar cu aproximativ 6%. Și Dogecoin, despre care Musk a scris în mod repetat pe Twitter, a scăzut doar ușor în luna mai.

Așa-numitele stablecoins, cum ar fi Tether și USD Coin, care sunt legate de valute susținute de guvern au avut evoluții mai bune, fără variații majore. Bitcoin este recunoscut pentru volatilitate, iar prețurile rămân cu peste 25% mai mari în acest an, în ciuda căderii din mai.

Bitcoin a scăzut de la aproape 20.000 de dolari în decembrie 2017, un vârf la acea vreme, la sub 3.500 de dolari la începutul anului 2019.

Vineri după-amiază, 31 mai 2021, Bitcoin se tranzacționa în jurul valorii de 36.500 de dolari, potrivit investing.com