25 mai 2021 | 18:15

Investitorii în Bitcoin, din nou cu ochii pe Elon Musk: cum le menține șeful Tesla interesul pentru piața criptomonedelor

ACTUALITATE
Investitorii în Bitcoin, din nou cu ochii pe Elon Musk: cum le menține șeful Tesla interesul pentru piața criptomonedelor

Elon Musk e văzut de ceva vreme drept omul care poate prăbuși sau ridica piața Bitcoin dintr-un singur tweet. Cum era de așteptat, a recidivat.

Elon Musk a simțit, din nou, nevoia să intervină în piața criptomonedelor. A scris pe Twitter că a discutat cu minerii de criptomonede despre sustenabilitatea sistemului. Imediat după publicarea acestei postări, cea mai cunoscută monedă virtuală a crescut cu până la 4 procente.

Luni după-amiază, Bitcoin se tranzacționa undeva la peste 38.000 de dolari, după postarea șefului Tesla, iar spre seară se dusese la aproximativ 39.500 de dolari.

Marți după-amiază, pe de altă parte, era în scădere ușoară – în jur de 37.200 de dolari.

Investitorii Bitcoin, emoții la fiecare postare a lui Elon Musk

După postarea șefului Tesla, per total, Bitcoin a câștigat undeva la 17 procente în doar 24 de ore. Ceea ce e o veste bună, pentru moment, pentru investitorii Bitcoin.

Doar că această frenezie nu poate dura la nesfârșit.

Și asta se poate vedea din volatilitatea pieței din ultimele luni. Una extrem de mare și care ar trebui să reprezinte un avertisment pentru mulți care vor să se îmbogățească peste noapte. E foarte departe de recordul de aproximativ 64.000 de dolari, atins prin luna aprilie.

Cât despre Musk, el a fost văzut pentru multă vreme drept un susținător al pieței criptomonedelor. Până când a decis, din senin și la foarte scurt timp după ce luase această decizie, să nu mai accepte plata Bitcoin la achiziția unui model Tesla. 

O piață extrem de imprevizibilă

Mulți analiști susțin că Bitcoin e, de fapt, o bulă speculativă, care se va sparge la un moment dat. Pentru alții, însă, e exact contrariul – adică o investiție de viitor. Sunt cei care consideră că Bitcoin și alte monede digitale sunt, de fapt, banii viitorului.

Doar că în spatele lor nu se află nimic altceva decât încredere. Din acest punct de vedere și la pachet cu volatilitatea pieței – e nevoie de foarte mare atenție.

Bloomberg notează, însă, că există și o parte luminoasă în faptul că sistemul funcționează în condiții de stres. Doarcă aceste fluctuații ar trebui să-i pună pe mulți pe gânduri.

Întorcându-ne la Elon Musk, nimeni nu poate trece ieșirea elegantă a acestui din joc.

Analiștii o văd drept o încercare a companiei de a-i impresiona pe investitorii care sunt concentrați pe schimbările climatice și pe sustenabilitate. Cu alte cuvinte, Tesla face mașini prietenoase cu mediul, dar poluează prin acordarea unei atenții deosebite criptomonedelor. E undeva o ruptură logică și, ce să vezi, constructorul s-a gândit să o repare fix după ce a marcat profit din acest joc.

Îngrijorările legate de mediu atunci când vine vorba de Bitcoin sunt justificate, e adevărat. Minarea se face cu ajutorul unor computere extrem de performante care concurează între ele pentru a rezolva puzzle-uri matematice complicate și pentru a găsi noi combinații eligibile în blockchain. Este un proces care consumă extrem de multă energie generată de combustibili fosili, în special cărbune.

E motivul pentru care Tesla susținea că nu mai acceptă Bitcoin ca mijloc de plată pentru că există consecințe pentru mediu.

Să fie oare doar asta?