ANAF, cu ochii pe NFT? Cum ar putea fi impozitate operele în format digital

ANAF, cu ochii pe NFT? Cum ar putea fi impozitate operele în format digital

Deși poate că nu pare atunci când vine vorba de serviciile oferite contribuabililor, ANAF pare la curent cu noile tehnologii atunci când vine vorba de impozitare. Așa că a pus ochii pe operele de tip NFT.

ANAF se pregătește să se uite mai atent la operele în format digital – cunoscute sub numele de NFT. Fiscul consideră că acestea pot fi considerate venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Drept urmare, ar trebui impozitate ca atare, reiese dintr-un răspuns acordat hotnews.ro.

Dacă ele sunt considerate la fel ca alte drepturi de proprietate intelectuală – așa cum sunt drepturile de autor, spre exemplu – atunci cel care obține bani de pe urma vânzării lor trebuie să plătească impozit pe venit și contribuții sociale – adică CASS și CAS.

ANAF, cu ochii pe operele de tip NFT

Legea referitoare la veniturile obținute din activități independente este clară. Iată, potrivit ANAF, în ce condiții se depune Declarația Unică – document care atestă realizarea acestor venituri.

„ (…)persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, datorează contribuţia de asigurări sociale, dacă estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere al Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II” – ANAF

Când vine vorba de veniturile obținute din drepturi de proprietate intelectuală, situația stă la fel:

”(…) persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, respectiv 25 mai”

Pe scurt, ANAF insistă că oricine obține venituri din vânzarea de NFT trebuie să le declare ca atare și ele vor fi impozitate conform legii:

„Esența tranzacției, respectiv a activității desfășurate/prestate conduce la încadrarea veniturilor obținute în categoriile de venit definite de legislația fiscală în vogoare și la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum și pentru calcularea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate, aspecte care urmează să fie avute în vedere și în cazul veniturilor obținute de persoanele fizice care tranzacționează creații NFT, altele decât artistul care face publică spre vânzare creația sa”, conform ANAF.

Citește și: