Pământul se învârte mai repede: Care e motivul și ce înseamnă asta, de fapt

de: Alexandru Puiu
12 06. 2021

Oricine știe că Pământul se rotește în jurul soarelui cu o viteză aparent constantă. Aparent este însă cuvântul cheie, pentru că acest parametru a suferit mai multe modificări de-a lungul anilor.

Pământul se rotește o dată la 24 de ore, astfel se crează alternanța zi/noapte. Aceeași zi are 84.600 de secunde. Din păcate, planeta noastră nu este un corp ceresc perfect și, din acest motiv, nici rata de rotație nu este impecabilă.

În mod tradițional, viteza de rotația a Pământului a trecut printr-un ritm de încetinire. Pierdea aproximativ 1,8 milisecunde per secol, în medie. Asta înseamnă că acum 600 de milioane de ani, o zi dura doar 21 de ore pe planeta noastră. Motivele din spatele acelei realități erau destul de multe, mișcarea de flux și reflux provocată de Soare și Lună, transformările suferite de nucleul planetei și plăcile tectonice, cutremurele, vreme și magnetismul.

Detaliile de mai sus se cunosc de mult. Revelația a venit în 2020, când un grup de cercetători a ajuns la o concluzie șocantă legată de viteza de rotație a Pământului. Atunci și-au dat seama că viteza planetei noastre nu mai scade, ci crește. Se învârte mai repede decât a făcut-o în ultimii 50 de ani. Ca să înțelegi mai bine noua realitate ai în vedere că toate cele mai scurte 28 de zile înregistrate vreodată de către oamenii de știință au avut loc în 2020.

În ceea ce privește motivele din spate, un răspuns bine definit nu există încă, dar încălzirea globală ar putea juca un rol important. Cel mai probabil, topirea ghețarilor și reducerea greutății în acea zonă de pe glob a generat accelerația. Acumulările masive de apă în regiuni în care nu a mai existat în trecut ar putea de asemenea să joace un rol.

În final, cercetătorii nu sunt panicați și, în opinia lor, viteza va scădea din nou în viitor. În ceea ce privește efectele, s-ar putea totuși ca aceste variații infime de durată a zilei să afecteze tehnologii precum sateliți GPS, computere, smartphone-uri și rețele de comunicații care depind de mecanisme foarte precise de măsurare a trecerii timpului. Pe de altă parte, tehnologia pe care o folosim are puterea de a se adapta și a devenit din ce în ce mai deșteaptă în ultimul deceniu. Va învăța să se adapteze și la o zi mai lungă.