Structura ascunsă din interiorul Pământului, descoperită acum de cercetători

Structura ascunsă din interiorul Pământului, descoperită acum de cercetători

În timp ce majoritatea dintre noi nu apreciem suficient pământul de sub picioare, scrisă în straturile sale complexe, precum paginile unei cărți, este istoria Pământului. Istoria noastră.

Acum, cercetătorii au găsit mai multe dovezi pentru un capitol cu ​​totul nou, profund în trecutul Pământului. Nucleul interior al Pământului pare să aibă un alt nucleu și mai interior înăuntrul său.

„În mod tradițional, am fost învățați că Pământul are patru straturi principale: crusta, mantaua, miezul exterior și miezul interior”, a explicat geofizicianul Universității Naționale Australiene Joanne Stephenson.

Cunoașterea noastră despre ceea ce se află sub scoarța Pământului a fost dedusă mai ales din ceea ce vulcanii au divulgat și undele seismice au “șoptit”. Din aceste observații indirecte, oamenii de știință au calculat că miezul interior fierbinte, cu temperaturi care depășesc cinci mii de grade Celsius, reprezintă doar un procent din volumul total al Pământului.

Acum, Stephenson și colegii săi au găsit mai multe dovezi că nucleul interior al Pământului ar putea avea două straturi distincte. „Este foarte interesant și ar putea însemna că trebuie să rescriem manualele”, a adăugat ea.

Echipa a folosit un algoritm de căutare pentru a naviga și a potrivi mii de modele ale nucleului interior cu date observate de-a lungul mai multor decenii, despre cât durează ca undele seismice să călătorească pe Pământ, adunate de Centrul Seismologic Internațional.

Deci, ce este acolo jos?

Echipa a analizat unele modele ale anizotropiei nucleului interior – modul în care diferențele în componența materialului său modifică proprietățile undelor seismice – și au descoperit că unele au fost mai probabile decât altele.

În timp ce unele modele consideră că materialul nucleului interior canalizează undele seismice mai rapid paralel cu ecuatorul, altele susțin că amestecul de materiale permite unde mai rapide mai paralele cu axa de rotație a Pământului. Chiar și atunci, există argumente cu privire la gradul exact de diferențiere în anumite unghiuri.

Acest studiu nu a reușit să arate prea multe variații cu adâncimea în nucleul interior, dar a constatat că a existat o schimbare în direcția lentă la un unghi de 54 de grade, cu direcția mai rapidă a undelor care se desfășoară paralel cu axa.

„Am găsit dovezi care pot indica o schimbare în structura fierului, ceea ce sugerează probabil două evenimente de răcire separate în istoria Pământului”, a spus Stephenson. „Detaliile acestui mare eveniment sunt încă un pic misterioase, dar am adăugat o altă piesă a puzzle-ului atunci când vine vorba de cunoașterea noastră asupra nucleului interior al Pământului”.

Această descoperire despre nucleul Pământului scrie o filă de istorie despre planeta noastră

Aceste noi descoperiri pot explica de ce unele dovezi experimentale au fost incompatibile cu modelele noastre actuale ale structurii Pământului.

Prezența unui strat cel mai interior a fost suspectată de ceva timp, cu indicii că unele cristale de fier care compun miezul interior au diferite aliniamente structurale.

„Suntem limitați de distribuția cutremurelor și receptorilor globali, în special la antipodele polare”, a scris echipa în lucrarea lor, explicând că datele lipsă scad certitudinea concluziilor lor. Dar concluziile lor se aliniază cu alte studii recente privind anizotropia nucleului interior.

O nouă metodă în curs de dezvoltare ar putea umple în curând unele dintre aceste lacune de date și le va permite oamenilor de știință să coroboreze sau să contrazică descoperirile lor și, sperăm, să traducă mai multe povești scrise în acest prim strat al istoriei Pământului.