12 oct. 2019 | 08:30

De ce viteza de rotație a Soarelui a încetinit și ce spun specialiștii

ȘTIINȚĂ
De ce viteza de rotație a Soarelui a încetinit și ce spun specialiștii

Astronomii au observat că viteza de rotație a Soarelui a început să încetinească și au și o explicație pentru acest fenomen bizar.

În mod normal, Soarelui ar trebui să îi ia maxim o lună pentru a se roti, însă cercetătorii au descoperit că un procent de 5%, din partea superioară a stelei, se rotește mai încet decât restul interiorului. Află de ce se întâmplă acest lucru.

„Soarele nu se va opri din rotație prea curând, dar am descoperit că radiația solară ce încălzește Pământul ”frânează”, în același timp, steaua, având în vedere principiul relativității speciale al lui Einstein. Astfel, soarele se rotește din ce în ce mai încet, începând de la suprafață”, a declarat Jeff Kuhn, de la Institute for Astronomy, al Universității din Hawaii.

Rotația soarelui este diferită de cea a Pământului sau a altui corp solid. Părțile acestuia se rotesc la viteze diferite, în funcție de latitudine și de distanța acestora față de centrul stelei. Astfel, polii se rotesc la o viteză diferită decât ecuatorul. Însă, care este motivul pentru care partea de 5% de la suprafață se rotește diferit față de restul interiorului?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, cercetătorii au analizat 3,5 ani de date de la satelitul Solar Dynamics Observatory, de la NASA. Astfel, au descoperit că e vorba de o încetinire accentuată a Soarelui în 150 de kilometri din stratul exterior, aceștia considerând că este vorba de efectul de frânare fotonică. Acest efect ar fi similar cu efectul Poynting-Robertson, un proces care face ca radiația solară să cauzeze pierderea momentului cinetic al unui obiect ce orbitează corpul ceresc.

„Efectul acționează ca o frână asupra rotației exteriorului soarelui și ar putea fi un efect prezent și la alte stele din Univers”, a mai spus Kuhn. „Există un moment al forței foarte mic, dar care de-a lungul a cinci miliarde de ani, a avut un efect vizibil asupra stratului exterior, de 35.000 de kilometri”.