O nouă tehnică ar putea transforma aerul de pe Marte în combustibil de rachetă: ce-nseamnă asta pentru viitorul misiunilor spațiale

de: Ozana Mazilu
27 09. 2021

Oamenii de știință spun că au dezvoltat o tehnică ce poate transforma aerul de pe Marte în combustibil pentru rachete și că este atât de eficient, încât o navă spațială nu ar trebui să mai transporte combustibil suplimentar pentru misiunea sa de întoarcere.

Un reactor care utilizează noi catalizatori chimici poate converti în mod eficient dioxidul de carbon în metan și etilenă, transformând în esență gazul cu efect de seră într-un bloc de construcție util pentru combustibili, stocare a energiei și materiale plastice, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature Communications.

Aerul de pe Marte va folosi la crearea unei „benzinării” pe planetă

Interesant este că reacția cu metan este aceeași tehnică pe care Stația Spațială Internațională o folosește pentru a transforma aerul irespirabil în combustibil.

Dar autorul principal al studiului și inginerul în chimie al Universității din Cincinnati, Jingjie Wu, are obiective mai ambițioase: el spune că reactorul ar putea converti atmosfera bogată în dioxid de carbon de pe Marte în combustibil pentru rachete. Acesta ar ajuta fie pentru călătoria de întoarcere a unui echipaj, fie pentru a-i ajuta să călătorească și mai departe de casă.

„Este ca o benzinărie pe Marte”, a spus Wu într-un comunicat de presă. „Puteți pompa cu ușurință dioxidul de carbon prin acest reactor și puteți produce metan pentru o rachetă”.

Wu spune că o misiune pe Marte ar trebui, dacă planul se pune în aplicare, să transporte doar jumătate din combustibil. Astfel, se reduce drastic greutatea unei nave spațiale, iar zborul spațial interplanetar devine mai ieftin și mai eficient. Dar sistemul are utilizări importante și aici pe Pământ, a adăugat el.

Și anume, el vede tehnologia sa ca pe o modalitate de a elimina dioxidul de carbon din atmosferă, ajutând la atenuarea schimbărilor climatice și făcând din asta o utilizare mai bună ca sursă mai curată de energie sau ca un element chimic.

El a susținut că conversia sa de dioxid de carbon în metan ar putea chiar să servească drept un fel de baterie chimică, ce face ca energia regenerabilă, precum energia solară și eoliană, să fie mai fiabilă.

„Chiar acum avem un exces de energie verde pe care îl aruncăm la gunoi, practic”, a spus Wu în comunicat. „Putem stoca acest exces de energie regenerabilă în substanțe chimice”.