Cum ar fi să existe o benzinărie pe Lună? Acesta e planul uimitor pentru explorarea spațiului

Cum ar fi să existe o benzinărie pe Lună? Acesta e planul uimitor pentru explorarea spațiului

Metalysis, o firmă de inginerie din Marea Britanie, a semnat un contract cu Agenția Spațială Europeană, pentru a dezvolta o modalitate de a extrage oxigenul respirabil din praful de pe Lună, transmite CNN.

Compania a publicat anterior cercetări care detaliază o metodă de extragere a 96% din oxigen din regolitul lunar. După extracție, aliajul metalic mixt rezultat ar putea fi teoretic folosit pentru a respira, a construi adăposturi pe suprafața Lunii sau chiar pentru a crea combustibil pentru navele spațiale care merg foarte profund în spațiu.

Oricare dintre acestea ar putea schimba jocurile pentru explorarea pe Lună

„Unul dintre principalii factori motori ai proiectului este să poți folosi resursele care sunt deja pe Lună, mai degrabă decât să le duci de la Pământ la Lună – există un cost asociat cu luarea lucrurilor în spațiu și cu cât mai mult poți folosi ceea ce este acolo, cu atât mai bine”, a declarat directorul general Metalysis, Ian Mellor, pentru CNN. „Dacă vrei să mergi mai departe în spațiu, ar fi ca o benzinărie pe Lună, în esență, pentru a intra în spațiul mai profund”, a adăugat el.

Conform analizei anterioare a rocilor lunare, oxigenul reprezintă aproximativ 45% din greutatea lor. Restul sunt aliaje de aluminiu, siliciu și fier.

Metalysis propune astfel un proces de „electro-deoxidare”, care implică „reducerea electrochimică a oxizilor metalici la metale în sare topită (CaCl2) la temperaturi de aproximativ 900  de grade Celsius”, conform lucrării de cercetare a companiei.

Procese similare au fost deja folosite aici pe Pământ pentru a extrage minerale din roci, așa cum subliniază The Guardian. Totuși, procesul elimină oxigenul ca produs secundar – în loc să-l captureze și să-l depoziteze pentru a fi utilizat ulterior.

Astfel, această companie britanică va transforma rocile lunii în oxigen și materiale de construcție, tehnologia fiind văzută ca o componentă vitală în pregătirile pentru stabilirea unei baze lunare permanente.

Etichete: