Probele de pe Marte indică dovezi uimitoare: ce a descoperit Perseverance despre viața pe Planeta Roșie

Probele de pe Marte indică dovezi uimitoare: ce a descoperit Perseverance despre viața pe Planeta Roșie

Primele eșantioane de rocă de pe Marte ale roverului Perseverance oferă deja informații prețioase despre trecutul planetei.

Analiza cercetătorilor de la NASA a probelor de pe Marte indică faptul că apa a fost prezentă în craterul Jezero pentru „o lungă perioadă de timp”. Aparent, e vorba de zeci de mii sau milioane de ani. Acest lucru, sugerează, de asemenea, că nivelul apei de pe Marte a fost suficient de stabil pentru a o face relativ primitoare vieții microscopice.

Echipa misiunii a detectat, de asemenea, săruri cruciale care s-ar fi putut forma atunci când apa curgea prin roca prelevată. Mai mult, este posibil ca sărurile să nu fi prins doar vechea apă a planetei Marte, dar ar fi putut păstra chiar și semne de viață.

Cele două mostre de până acum provin dintr-o singură piatră. Va dura mult mai mult pentru a descoperi secretele planetei Marte. Conform NASA, roverul Perseverance nu va colecta mostre din următoarea sa locație, South Séitah. Timp de câteva săptămâni, toate misiunile de pe planetă vor intra într-o stare „protectoare” până la sfârșitul unei conjucții solare pe Marte. Pauza ar trebui să intre în vigoare până la începutul lunii octombrie.

Chiar și așa, datele timpurii sunt de bun augur pentru misiunea Perseverance – echipa a descoperit deja informații utile despre istoria lui Marte. Aceste și alte descoperiri nu numai că au putut remodela înțelegerea umană a planetei, ci au stabilit direcția pentru viitoarele misiuni de explorare pe Marte.

NASA a descoperit zeci de lacuri subterane pe Marte

A fost o veste imensă în 2018, când oamenii de știință au descoperit un lac subteran masiv la polul sud al Planetei Roșii. Și veștile în acest sens au continuat, pe măsură ce NASA a găsit încă trei lacuri în următorii câțiva ani.

Dar se pare, însă, că aceste descoperiri anterioare ar fi putut să subestimeze numărul de lacuri subterane de la polul sud marțian, potrivit cercetărilor publicate în revista Geophysical Research Letters recent. În această lucrare, cercetătorii au analizat zeci de mii de observații ale polului sud al planetei Marte și au descoperit zeci de lacuri îngropate. Cercetătorii admit, însă, că unele dintre descoperirile lor sunt ambigue.