O lume „extraterestră”, descoperită: ce este b Centauri b

de: Ozana Mazilu
09 12. 2021

O nouă imagine uimitoare a unei exoplanete tocmai ne-a lărgit înțelegerea diversității sistemelor planetare din universul mare și larg. Iată ce este b Centauri b.

Exoplaneta în cauză se numește b Centauri b și orbitează nu una, ci două stele – un sistem binar numit b Centauri, situat la 325 de ani lumină distanță, conform Nature.

Acest sistem stelar este cel mai masiv binar pentru care a fost identificată o exoplanetă. Până acum, astronomii nu credeau că o stea atât de fierbinte și masivă precum b Centauri ar putea găzdui măcar o exoplanetă.

Combinate, cele două stele au o masă de până la zece ori masa Soarelui. Anterior, nicio exoplanetă nu a fost observată în jurul unei stele mai voluminoase decât trei mase solare, spun cercetătorii.

O nouă exoplanetă, b Centauri b

„Super Jupiterul” are o masă absolut uimitoare, de 10,9 ori mai mare decât Jupiter. Orbitează la o distanță uriașă de 556 de unități astronomice, care este de aproximativ o sută de ori distanța orbitală medie a lui Jupiter față de Soare.

„Găsirea unei planete în jurul b Centauri a fost foarte interesantă, deoarece schimbă complet imaginea despre stelele masive ca gazdă a planetei”, spune astronomul Markus Janson de la Universitatea Stockholm din Suedia.

Fotografiarea unei exoplanete este un lucru mare. Sunt foarte departe și reflectă doar foarte slab lumina. Din aceste motive, exoplanetele sunt de obicei imposibil de văzut direct cu tehnologia noastră actuală.

b Centauri b sau „Super Jupiterul” este o excepție rară. Este mare, relativ aproape și suficient de departe de stelele care o orbitează, astfel încât lumina lor să nu o eclipseze.

Sistemul este fascinant și în alte privințe. Este destul de tânăr, are doar 15 milioane de ani (Soarele are aproximativ 4,6 miliarde de ani, ca referință).

„Planeta din b Centauri este o lume extraterestră într-un mediu complet diferit de ceea ce trăim aici pe Pământ și în Sistemul nostru Solar”, spune astronomul Gayathri Viswanath de la Universitatea din Stockholm. „Este un mediu dur, dominat de radiații extreme, unde totul este la o scară gigantică: stelele sunt mai mari, planeta este mai mare, distanțele sunt mai mari”.