Astronomii au descoperit o planetă unică: ce are atât de special și cum ne afectează
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2021/09/shutterstock-1933794962_6whs.h72.jpg)
Astronomii au descoperit ceva cu adevărat special: un nou sistem stelar cu o planetă deosebită.
Astronomii cred că au descoperit un sistem stelar în care o planetă orbitează trei stele simultan. Sistemul stelat se numește GW Ori și se află la 1.300 de ani lumină, în constelația Orion, conform Hotnews. Exoplaneta nu a putut fi văzută propriu-zis, dar prezența ei reprezintă o ipoteză validă despre ce se întâmplă în acel sistem stelar îndepărtat, potrivit lucrării cercetătorilor.
Sistemul stelar GW Ori este înconjurat de un disc uriaș de gaz și praf, și acolo se găsesc trei stele. Discul este separat în două părți, cam ca și când inelele lui Saturn ar avea între ele o gaură uriașă.
Prima planetă circumtriplă descoperită
Oamenii de știință spun că acea breșă uriașă vine de la faptul că una sau două planete sunt în curs de formare în acel sistem. Acest lucru ar însemna că ar fi prima oară când este descoperită o exoplanetă ce orbitează simultan trei stele.
De asemena, s-ar putea ca breșa ar fi fost creată de forța gravitațională a stelelor care au eliberat spațiul din jur.
Dacă o formă de viață ar exista pe acea planetă din GW Ori nu ar putea vedea trei stele pe cer, ci ar vedea doar două, fiindcă cei mai apropiați doi ”sori” orbitează atât de aproape, încât se văd precum un singur punct de lumină.
„Poate fi prima dovadă a unei planete circumtriple care să aibă un decalaj în timp real”, a declarat pentru New York Times Jeremy Smallwood, autorul principal al lucrării și profesor la Universitatea din Nevada, Las Vegas.
Formarea unor planete este un lucru comun în Univers. S-au descoperit sisteme stelare în care o planetă orbitează simultan în jurul a două stele. Dar cu trei stele a fost mult mai greu. Deși mai există o candidată în sistemul GG Tau A care se găsește la 450 de ani lumină.