Ne petrecem prea mult timp în fața televizorului? De unde știm dacă suntem dependenți de TV

de: Iozan Carmen
14 08. 2021

Statul la televizor este o activitate tot mai des întâlnită în condițiile actuale. Cum știm dacă e prea mult, dacă această activitate recreativă poate dăuna?

Se pare că, pentru unii, vizionarea la televizor a devenit activitate zilnică, una care tinde să le ocupe tot mai mult timp și concentrare. În unele cazuri, ea poate duce chiar la dependență.

Dependența în sine poate fi definită ca un comportament excesiv. Acesta poate fi asupra unei substanțe, acțiuni sau activități. Dependenții  folosesc acest comportament pentru confort psihic, control sau pentru a diminua tensiune.

Există diferite nivele de dependență de televizor. Acestea sunt vizualizare grea, problemă de vizionare și pofta de vizionare. Studiile efectuate în acest sens au avut rezultate diverse. Unele arată că media este de 2-3 ore pe zi. Altele rezumă că 4 ore este considerat o vizionare intensă. De asemenea, sunt studii care definesc dependența în funcție de impactul psihologic asupra mentalului nostru. Adică, ce luăm în viața reală din tot ceea ce vedem la televizor.

Ce însemnă să fi dependent?

Asociația Americană de Psihiatrie enumeră șapte părți care alcătuiesc o dependență:

  • Toleranța, unde ai nevoie de mai multă acțiune pentru a avea același sentiment.
  • Retragerea, atunci când vă simțiți rău dacă opriți o acțiune.
  • Veți continua o acțiune mai mult timp sau veți face mai mult decât ați planificat inițial.
  • Simți nevoia de a face acțiunea deși încercat să te oprești fără succes.
  • Petreci mult timp folosind și recuperându-te după o acțiune.
  • Nu mai petreci timp cu lucruri și oameni importanți din viața ta.
  • Continui să o faci, deși nu te face să te simți bine.

Multe dintre aceste simptome au fost găsite la dependenții de TV.

Un studiu recent arată că dependența este mai frecventă la persoanele divorțate, văduve sau singure. Potrivit statisticilor, cu cât sunt mai mulți oameni în gospodăria ta, cu atât este mai puțin probabil să se instaleze o dependență față de TV. ‌S-a mai constatat că statul în fața televizorului ajută pe mulți să îndepărteze ceva dureros din minte sau să evite stări și situații neplăcute.

Așadar, mulți dintre noi vrem să umplem un gol psihologic prin statul excesiv la televizor. Cu asta, ne înlocuim singuri timpul în care am putea să facem mișcare, să comunicăm cu cei dragi sau să stăm mai mult în natură. Cu siguranță, ar fi mai sănătos și mai interactiv.