Jocurile video: relaxare sau dependență? Ce impact au asupra sănătății

Jocurile video: relaxare sau dependență? Ce impact au asupra sănătății

Dependența de jocurile video este un subiect sensibil și controversat în rândul experților, dar și al jucătorilor din domeniu.

Este deosebit de dificil de examinat, deoarece definițiile și mecanismele dependenței de jocuri sunt puțin mai difuze decât dependențele chimice, lăsându-i pe jucători să se întrebe dacă distracția lor preferată este cumva toxică ​​pentru ei, conform părerii jurnalistului independent David Jesudason dintr-un articol din Wired.

Jocurile video sunt portița noastră de evadare, dar sunt sănătoase?

Eseul este o lectură fascinantă despre trauma generațională și escapism, dar și despre modul în care este posibil să se ia ceea ce poate fi folosit ca viciu și să-l transforme într-un obicei sănătos sau un instrument de coping. Jurnalistul povestește cum și-a tratat dependența de jocuri video prin… și mai multe jocuri video.

„Jocurile video ar fi putut face parte din problemă, dar pentru mine au devenit și ele parte a soluției”, a scris Jesudason în eseu.

Psihologul Universității Stetson, Christopher Ferguson, i-a spus lui Jesudason că dependența de jocuri video, dacă există așa ceva, are o serie de diferențe cheie în comparație cu dependența de droguri, spre exemplu – cum ar fi incapacitatea de a construi o „toleranță” la jocuri sau de a simți simptomele de sevraj după deconectare.

„Acum, când sunt deprimat, vorbesc despre asta cu oamenii pe care îi iubesc și în care am încredere”, a scris Jesudason. „Când am un controller în mână, recunoscându-mi mie însumi de ce sunt nemulțumit înainte de a începe jocul, îmi pot folosi hobby-ul ca un refugiu sănătos și nu ca o escapadă deprimantă”.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de persoane cu probleme psihologice din cauza consumului de jocuri video caută tratament și, prin urmare, provoacă sistemul de sănătate. Prin urmare, dependența excesivă de jocuri video și de jocuri video a devenit o preocupare crescândă în cadrul unor studii ample de sănătate. Ultimele cercetări afirmă că 2 – 9% dintre adolescenți și adulți tineri se crede că suferă de dependența de jocuri video.

Oricum, eseul ar trebui citit de cei care se joacă jocuri video și nu numai. Eseul oferă o perspectivă nouă asupra a ceea ce înseamnă a folosi jocurile ca instrument de coping, despre care Ferguson spune că este o modalitate sănătoasă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: