27 apr. 2021 | 17:22

NASA dezvăluie stația spațială „Lunar Gateway” care va orbita Luna. Ce înseamnă acest lucru pentru viitoarele misiuni spațiale

ACTUALITATE
NASA dezvăluie stația spațială „Lunar Gateway” care va orbita Luna. Ce înseamnă acest lucru pentru viitoarele misiuni spațiale

O nouă stație spațială NASA va orbita Luna. NASA dorește să lanseze Lunar Gateway în 2024, ca parte a programului său Artemis.

Acesta este obiectivul, dar încă nu s-a confirmat o dată țintă de lansare. Artemis va pune oameni pe suprafața Lunii pentru prima dată din 1972. Gateway va sprijini explorarea umană pe termen lung a planetei.

Dar NASA speră că va servi, în cele din urmă, ca punct de organizare pentru călătoriile mai profunde în spațiu.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a spus anterior: „Proiectul Gateway va fi baza noastră de origine pe orbita lunară – este modulul nostru de comandă și serviciu pentru misiuni pe suprafața Lunii. Folosindu-l ca port pentru sistemul de debarcare umană, orbita sa în jurul Lunii ne va oferi acces la întreaga suprafață lunară și la un loc pentru recondiționarea și alimentarea sistemului de aterizare”.

NASA va duce prima femeie pe Lună

Artemis va vedea astronauții călcând pe Lună pentru prima dată de la misiunea Apollo 17 în 1972. De asemenea, va duce prima femeie pe Lună. NASA dorește ca programul Artemis să acționeze ca un teren de testare pentru tehnologia care, în cele din urmă, îi va ajuta pe oameni să călătorească și să trăiască pe Marte.

Anul trecut, NASA a dezvăluit planurile de a stabili o bază pe Lună. Poreclită „tabăra de bază Artemis”, ar oferi o casă pentru astronauți pe suprafața aridă a Lunii. Artemis va vedea, de asemenea, oamenii vizitând Polul Sud al Lunii pentru prima dată, unde vor căuta apă.

Astronauții vor călători la Gateway pe „Space Launch System” al NASA, care va fi cea mai puternică rachetă pe care agenția a construit-o vreodată. Va transporta până la patru pasageri la stație într-o navă spațială numită Orion.

SpaceX al lui Elon Musk se va ocupa, de asemenea, de o parte din sarcinile pentru programul Artemis. NASA a anunțat în februarie că compania a fost aleasă pentru a transporta părțile fundamentale ale Gateway pe orbita lunară. Recent, SpaceX a câștigat un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru un sistem de aterizare care va transporta astronauții pe suprafața lunară. Compania intenționează să-și folosească prototipul navei spațiale „Starship” pentru această sarcină.