NASA a dezvăluit planul pentru bazele de pe Lună pe care vrea să le construiască în 2024

NASA a dezvăluit planul pentru bazele de pe Lună pe care vrea să le construiască în 2024

NASA tocmai a lansat planuri actualizate pentru viitoarele misiuni Artemis Moon și, în special, noi detalii despre înființarea unei baze pe Lună și a primei aterizări lunare cu echipaj din ultimele decenii.

Agenția spațială a stabilit obiective specifice pentru mai multe misiuni viitoare, cum ar fi cantitatea de sol lunar pe care intenționează să o aducă pe Pământ și experimentele pe care intenționează să le desfășoare, potrivit The Independent. Cel mai ambițios este planul de a pune o bază pe polul sud al Lunii, ceea ce NASA speră să realizeze până la sfârșitul deceniului.

Noul raport de 188 de pagini al NASA intră în detaliu cu privire la obiectivele și rațiunile agenției pentru misiunea Artemis, primul avanpost uman permanent de pe altă planetă, pe care intenționează să-l înceapă cu misiunea Artemis III în 2024. Dar unele detalii se pot schimba, bazate pe modul în care merg misiunile Artemis anterioare.

„Chiar înainte de aterizarea Artemis III, echipele de cercetare științifică și umană ale agenției noastre lucrează împreună mai mult ca niciodată pentru a ne asigura că ne valorificăm reciproc punctele forte”, a declarat Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al Direcției Misiunii Științifice a NASA, într-un comunicat de presă. „Acest raport ajută la conturarea unei căi clare către știința pe care o putem dezvolta, ca să realizăm o premieră pe suprafața lunară”.

Accentul raportului se pune asupra modului în care revenirea la explorarea umană pe Lună va fi crucială pentru obiectivele științifice și exploratorii ale NASA pentru următorul deceniu. „Luna deține un potențial științific vast și astronauții ne vor ajuta să permitem această știință să se întâmple”, a spus Zurbuchen în comunicat.

Cea mai bizară metodă prin care ar putea fi construite baze pe Lună

Universul e mare și posibilitățile sunt, practic, nelimitate. În cooperare cu Agenția Spațială Europeană (ESA), o echipă de cercetători europeni a realizat un experiment ciudat.

Aceștia au amestecat ureea – principalul compus găsit în urina de mamifere – cu materiale, inclusiv roci de pe Lună, pentru a testa dacă am putea folosi într-o zi să folosim urina, pentru a construi o bază lunară – oricât de ciudat ar părea.

Ureea în sine a acționat ca un „plastifiant” și a permis altor materiale mai dure, în diferite forme, să se modeleze. În experimentul său neobișnuit, echipa a folosit o rocă de pe Lună pe care a amestecat-o cu ureea. Marele avantaj: folosirea materialelor locale este mult mai ușoară – și mult mai ieftină – decât transportarea materialelor de pe Pământ.