NASA vrea să trimită pe orbită o navă spațială alimentată de un reactor nuclear. Când se va întâmpla acest lucru

NASA vrea să trimită pe orbită o navă spațială alimentată de un reactor nuclear. Când se va întâmpla acest lucru

DARPA, divizia de cercetare a Pentagonului, intenționează să trimită o navă spațială alimentată de un reactor nuclear pe orbită, până în 2025.

Este un proiect ambițios, nu numai pentru că implică o nouă tehnologie de propulsie, relatează New Scientist, ci și pentru că inginerii nu cred că racheta va fi suficient de puternică pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului. În schimb, racheta nucleară ar face o plimbare pe orbită, de la care se poate propulsa către o destinație secundară.

Această navă spațială nucleară va fi pe orbită până în 2025

Sună aproape comic să punem atât de mult accent pe o rachetă care nu-și poate face propriul drum în spațiu, dar nu chiar asta este ideea. În schimb, tehnologia de propulsie spațială termică nucleară (NTP) ar face ca navele spațiale și sateliții care sunt deja pe orbită să fie mai ușor de manevrat și repoziționat.

„În aer, la sol și pe mare, manevrabilitatea este o capacitate critică”, a declarat managerul de proiect DARPA Nathan Greiner pentru New Scientist. „Propulsia termică nucleară ne va oferi acea agilitate în spațiu”.

Un sistem NTP de succes ar face, de asemenea, mai ușor ca nava spațială să ajungă rapid pe Lună sau pe Marte, ceea ce ar face mult mai fezabilă și mai sigură stabilirea sau, cel puțin, înființarea avanposturilor de cercetare pe alte planete pentru astronauții care ar fi expuși razelor cosmice periculoase în timpul călătoriei.

Desigur, DARPA trebuie, de fapt, să ducă racheta cu energie nucleară în spațiu, înainte ca aceasta să poată ajuta cu oricare dintre aceste proiecte. Și, în timp ce lansarea unui reactor nuclear în atmosferă sună riscant, New Scientist raportează că uraniul cu un nivel scăzut este, de fapt, mai sigur decât plutoniul care alimentează în prezent roverul Perseverance al NASA pe Marte.

Această imagine bizară a fost surprinsă de roverul Perseverance pe Marte. Ce spune NASA despre fotografie

NASA s-a lansat în următoarea sa aventură interesantă pe suprafața marțiană. Și, din fericire pentru noi, agenția spațială ne permite să fim și noi martori la această aventură.

La începutul acestei săptămâni, NASA a dezvăluit o uimitoare panoramă de înaltă rezoluție pe care o poți vedea chiar aici, realizată de camera Mastcam-Z a roverului Perseverance, lansată spre publicul larg de către inginerii de la Jet Propulsion Lab din agenția din Pasadena, California.

Stânca s-a format probabil de-a lungul a nenumărați ani de vânturi dure care au lovit craterul.