29 ian. 2021 | 11:36

NASA, cu un pas mai aproape de cea mai așteptată misiune pe Lună

ACTUALITATE
NASA, cu un pas mai aproape de cea mai așteptată misiune pe Lună

Pe măsură ce NASA se pregătește să-și lanseze misiunile Artemis, ducând membrii echipajului uman pe Lună și înființând o bază lunară pe termen lung pe suprafața Lunii, este încă în căutarea unui loc ideal de aterizare.

Locația adecvată pentru a ateriza și a realiza baza lunară trebuie să aibă condiții perfecte, inclusiv lumina soarelui, spațiul deschis, ecranarea și poate chiar accesul la apă, explică NASA. Multe zone din apropierea Polului Sud lunar – în prezent principalul candidat pentru a seta tabăra – sunt ori în lumină ori într-o umbră aproape permanentă, așa că inginerii NASA speră că aceste locuri le vor oferi cele mai bune avantaje din ambele perspective ale planetei.

În prezent, cercetătorii NASA caută să stabilească o tabără de bază la marginea unui crater lunar. În acest fel, membrii echipajului s-ar putea baza pe energia solară, dar, de asemenea, se vor aventura în întunericul craterului pentru a vâna rezerve de gheață lunară.

„Este un teren atât de necunoscut acolo jos”, a declarat geologul NASA W. Brent Garry într-un comunicat de presă.

Aceste planuri sunt o abatere de la o abordare diferită recent lansată de oamenii de știință, care urma să aibă coloniști lunari și marțieni care trăiesc în tuburi de lavă subterane, unde ar fi protejați de radiațiile cosmice. În schimb, NASA caută ceva care seamănă cu un camping întins, unde aterizarea și lansarea rachetelor ar fi mai facilă.

„Vrem să profităm de formele de relief, cum ar fi dealurile, care pot acționa ca bariere pentru a minimiza impactul contaminării”, a declarat Ruthan Lewis, un inginer care ajută la conducerea echipei NASA de analiză și planificare a sitului polului sud, în comunicatul de presă. „Deci, ne uităm la distanțe, cotații și pante în planificarea noastră”, adaugă el.

NASA a dezvăluit planul pentru bazele de pe Lună pe care vrea să le construiască în 2024

NASA a lansat planuri actualizate pentru viitoarele misiuni Artemis Moon și, în special, noi detalii despre înființarea unei baze pe Lună și a primei aterizări lunare cu echipaj din ultimele decenii.

Agenția spațială a stabilit obiective specifice pentru mai multe misiuni viitoare, cum ar fi cantitatea de sol lunar pe care intenționează să o aducă pe Pământ și experimentele pe care intenționează să le desfășoare, potrivit The Independent. Cel mai ambițios este planul de a pune o bază pe polul sud al Lunii, ceea ce NASA speră să realizeze până la sfârșitul deceniului.

Noul raport de 188 de pagini al NASA intră în detaliu cu privire la obiectivele și rațiunile agenției pentru misiunea Artemis, primul avanpost uman permanent de pe altă planetă, pe care intenționează să-l înceapă cu misiunea Artemis III în 2024. Dar unele detalii se pot schimba, bazate pe modul în care merg misiunile Artemis anterioare.