NASA testează un sistem de propulsie pentru viitoarea sa stație spațială lunară. Cum va facilita explorarea suprafeței Planetei Roșii

NASA testează un sistem de propulsie pentru viitoarea sa stație spațială lunară. Cum va facilita explorarea suprafeței Planetei Roșii

NASA a testat recent un sistem de propulsie pentru viitoarea sa stație spațială lunară. Iată cum funcționează.

Agenția a efectuat testarea la sol a unui subsistem pentru Power and Propulsion Element (PPE), potrivit unui comunicat de presă al NASA. Acest sistem va permite Gateway-ului NASA, un avanpost care orbitează Luna, să manevreze deasupra suprafeței lunare.

Testul a fost pentru un subsistem de propulsie electrică de șase kilowați. NASA intenționează să combine mai multe dintre aceste propulsoare pentru a crea sistemul de propulsie electrică de 50 de kilowați al PPE. După finalizare, va fi cea mai „puternică navă spațială cu propulsie electrică care a zburat vreodată”, potrivit comunicatului de presă.

„Acesta este un prim pas interesant pentru a demonstra că sistemul de propulsie PPE va îndeplini cerințele Gateway”, a declarat managerul Power and Propulsion Element de la Centrul de Cercetare Glenn al NASA, Mike Barret, într-un comunicat de presă. „Aceste propulsoare vor fi esențiale pentru livrarea primelor elemente ale Gateway-ului pe orbita lunară și ne vor ajuta să creăm o platformă de explorare dinamică pe durata de 15 ani de viață a Gateway-ului”.

Gateway face parte din programul Artemis al NASA de a trimite prima femeie (împreună cu încă un bărbat) pe Lună, până în 2024. Agenția speră că avanpostul lunar orbitant va oferi sprijin pentru „explorarea umană și robotică durabilă, pe termen lung”, conform comunicatului de presă.

Pentru a crea Gateway, NASA colaborează cu SpaceX pentru a lansa porțiunea avanpostului în care vor locui astronauții. Odată ce acest lucru se întâmplă, prima misiune cu echipaj pentru programul Artemis va fi lansată în 2023 – cu o aterizare pe suprafața lunară programată anul viitor.

NASA, cu un pas mai aproape de cea mai așteptată misiune pe Lună

Pe măsură ce NASA se pregătește să-și lanseze misiunile Artemis, ducând membrii echipajului uman pe Lună și înființând o bază lunară pe termen lung pe suprafața Lunii, este încă în căutarea unui loc ideal de aterizare.

Locația adecvată pentru a ateriza și a realiza baza lunară trebuie să aibă condiții perfecte, inclusiv lumina soarelui, spațiul deschis, ecranarea și poate chiar accesul la apă, explică NASA. Multe zone din apropierea Polului Sud lunar – în prezent principalul candidat pentru a seta tabăra – sunt ori în lumină ori într-o umbră aproape permanentă, așa că inginerii NASA speră că aceste locuri le vor oferi cele mai bune avantaje din ambele perspective ale planetei.

În prezent, cercetătorii NASA caută să stabilească o tabără de bază la marginea unui crater lunar. În acest fel, membrii echipajului s-ar putea baza pe energia solară, dar, de asemenea, se vor aventura în întunericul craterului pentru a vâna rezerve de gheață lunară.

Citește și: