22 apr. 2021 | 19:12

Elicopterul Ingenuity al NASA a zburat pentru a doua oară pe suprafața marțiană. Detaliul spectaculos surprins de camerele de pe Marte

ACTUALITATE
Elicopterul Ingenuity al NASA a zburat pentru a doua oară pe suprafața marțiană. Detaliul spectaculos surprins de camerele de pe Marte

După primul său zbor revoluționar pe suprafața planetei Marte, elicopterul Ingenuity al NASA a decolat cu succes pentru a doua oară în această dimineață.

Și de data aceasta a mers „la nivelul următor”, potrivit Jet Propulsion Lab al NASA. Adică un zbor mai lung și mai agil, care a reușit cu adevărat să demonstreze capacitățile elicopterului.

„Go big or go home!” a scris Jet Propulsion Lab de la NASA pe Twitter, în timp ce sărbătorea zborul. Tweetul a fost însoțit de o uimitoare imagine alb-negru care arată umbra elicopterului de patru kilograme, în timp ce plana deasupra suprafeței marțiene. O imagine cu adevărat uimitoare.

Mai mult, elicopterul Ingenuity a făcut, în acest al doilea zbor al său, un truc demn de un skateboarder profesionist.

Ingenuity face progrese semnificative pe planeta Marte

„Vom încerca un al doilea zbor mai complex pe 22 aprilie: 50 de secunde de zbor, urcăm la aproximativ cinci metri și înclinăm la 5 grade, pentru a accelera lateral aproximativ doi metri”, scria JPL pe Twitter înainte de al doilea zbor al elicopterului.

După ce s-a deplasat lateral, Ingenuity s-a oprit, a plutit pe loc, apoi s-a întors pentru a-și îndrepta camera color în direcții diferite, înainte de a se întoarce.

„Bineînțeles, toate acestea se fac în mod autonom, pe baza comenzilor pe care le-am trimis către roverul Perseverance”, explică MiMi Aung, cercetător NASA.

La fel ca în timpul primului zbor a lui Ingenuity, roverul Perseverance de pe Marte a urmărit de la aproximativ 200 de metri distanță, atât cu camerele sale de navigație, cât și prin intermediul imaginilor Mastcam-Z, un sistem de camere montat pe rover, care are o funcție de zoom, îndreptat spre acțiune.

„Ne așteptăm la mai multe imagini fenomenale din acest al doilea zbor”, a completat Aung.

Echipa va continua să mai facă teste de acest gen cu Ingenuity în următoarele săptămâni. Aung și echipa ei intenționează să-l piloteze de cel puțin trei ori în următoarele 14 zile.