McDonald’s înlocuiește muncitorii cu roboți. Când vei comanda la drive-thru, nu vei mai vorbi cu un om
S-a pus de mult timp problema că roboții ne vor lua locurile de muncă, iar acest lucru pare că se întâmplă pe zi ce trece tot mai mult. Data viitoare când vei merge la un drive-thru la McDonald’s, s-ar putea să-i ceri un Mc Puișor unui robot, în loc de un om.
McDonald’s vrea să-și automatizeze sistemul
Gigantul fast-food a testat un sistem de recunoaștere vocală asemănător lui Siri în zece locații drive-thru din Chicago, a dezvăluit CEO-ul Chris Kempczinski, în cadrul unei conferințe a investitorilor, la care a participat Nation’s Restaurant News.
Sistemul poate gestiona aproximativ 80% din comenzile care apar și le gestionează cu o precizie de aproximativ 85%. Kempczinski spune că o lansare națională ar putea avea loc cam în cinci ani.
Acest proces ridică câteva întrebări interesante cu privire la rolul pe care îl va juca tehnologia inteligenței artificiale în diverse industrii și, mai important, dezbaterea aparent interminabilă asupra faptului dacă creșterea salariului minim îi va motiva pe directorii executivi să înlocuiască oamenii cu roboți. Sau dacă ar face acest lucru oricum, pentru a reduce costurile.
„A trebuit să facem un pic de antrenament pentru a lăsa computerul să-și facă treaba singur”, a adăugat el.
Deocamdată, Kempczinski pare să creadă că automatizarea procesului de preparare a alimentelor ar fi un obiectiv pe termen mult mai lung, astfel încât lucrătorii McDonald’s s-ar putea să nu se găsească încă obligați să renunțe la locul de muncă.
Dar, pe măsură ce automatizarea restaurantelor devine din ce în ce mai frecventă, răspunsul la întrebarea cu privire la cât de multă responsabilitate are o companie care continuă să angajeze oameni pe care ar putea să îi înlocuiască din punct de vedere tehnic cu roboți devine din ce în ce mai problematică.
Cei mai supraplătiți CEO, înlocuiți cu „roboți”. Ce înseamnă acest lucru pentru optimizarea forței de muncă
În ultimii ani, salariile executivilor au crescut foarte mult. Acum, se pare ca inteligența artificială va opri acest lucru.
Potrivit raportului din 2020 al Institutului de Politici Economice privind salariul directorului executiv, CEO-ul american a câștigat de 320 de ori mai mult decât lucrătorul obișnuit și acest număr a crescut în mod constant de-a lungul deceniilor.
Excesele de acest fel reprezintă un caz foarte bun pentru simpla înlocuire a directorilor cu inteligență artificială relativ ieftină, susține New Statesman. Executivii sunt, probabil, mult mai dornici să automatizeze lucrătorii de nivel inferior într-o companie, dar înlocuirea lor cu mașini ar putea fi considerabil mai rentabilă – și ar face afacerile mai durabile.