În cazul în care te afli în București în acest weekend, ar fi păcat să nu vezi o piesă de teatru alături de cei dragi. Majoritatea sălilor vor fi deschise cu piese noi, odată cu relaxarea restricțiilor din Capitală.
Actorii din întreaga țară au așteptat scăderea indicelui de incidență a cazurilor de Covid-19 din România sub 1,5 la mie pentru a reveni în activitate măcar cu un grad de ocupare al sălilor de 50%. S-a întâmplat acest lucru în București încă de marți, dar prefectul Alin Stoica a preferat să mai aștepte câteva zile până la relaxarea restricțiilor, deși există o Hotărâre de Guvern cât se poate de clară în acest sens.
Din fericire, i s-a făcut până la urmă milă de actori și a permis reluarea activității lor cu 50% de astăzi, 14 mai 2021. Ca referință, până la această oră, există o restricție de 30% a gradului de ocupare, o valoare atât de mică încât nici nu s-a justificat la vreun nivel deschiderea teatrului. În orice caz, dacă ești amator de manifestări culturale, mai jos poți vedea programul tuturor instituțiilor teatrale din București din acest weekend.
* Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” prezintă sâmbătă „Micul infern” de Mircea Ştefănescu, regia Mircea Cornişteanu, la Sala Studio de la ora 18,30; „Dineu cu proşti” de Francis Veber, regia Ion Caramitru, spectacol prezentat în programul-pilot privind reluarea spectacolelor în săli pentru persoanele vaccinate cu ambele doze, la Sala Mare de la ora 19,00; „Orchestra Titanic” de Hristo Boicev, regia Felix Alexa, la Sala Pictură de la ora 19,30; „Hai, să vorbim despre viaţă!” de Ana Sorina Corneanu, regia Zsuzsánna Kovács, la Sala Atelier de la ora 19,30.
Duminică vor putea fi urmărite spectacolele „Micul infern” de Mircea Ştefănescu, regia Mircea Cornişteanu, la Sala Studio de la ora 11,00; „Memoria apei” de Shelagh Stephenson, regia Erwin Şimşensohn, la Sala Pictură, de la ora 19,00; „Allegro, ma non troppo” de Ion Minulescu, regia Răzvan Popa, la Sala Mare de la ora 19,30; „Hai, să vorbim despre viaţă!” de Ana Sorina Corneanu, regia Zsuzsánna Kovács, la Sala Atelier de la ora 19,30.
* Teatrul Mic, care a început reprezentaţiile cu public pe 8 mai, prezintă vineri spectacolul „Emigranţii” de Slawomir Mrozek, regia Claudiu Istodor, la Sala Gabroveni-Subsol de la ora 19,00.
Sâmbătă sunt prezentate spectacolele „Bull” de Mike Bartlett, regia Silviu Debu, la Sala Studio de la ora 19,00 şi „Omul cu oglinda” după „Teatru descompus” de Matei Vişniec, regia artistică Teodora Petre, la Sala Atelier de la ora 19,00.
Duminică, spectatorii au posibilitatea să urmărească „2+2=5” adaptare după „Crimă şi pedeapsă” de F.M. Dostoievski, regia şi versiunea scenică Radu Iacoban, la Sala Gabroveni, de la ora 19,00; „Regina Maria, jurnal de război” regia Ştefan Lupu, la Sala Studio de la ora 19,00.
* Teatrul Odeon prezintă vineri „Pescăruşul” de A. P. Cehov, regia Andrei şi Andreea Grosu, la Sala Studio, de la ora 19,30; sâmbătă şi duminică – „Linişte! Sărut. Acţiune” adaptare de Peter Kerek după filmul „Living in Oblivion”, regia Peter Kerek, la Sala Studio, de la ora 19,30.
* La Teatrul Bulandra sâmbătă este prezentat spectacolul „Meşteşugul vieţii” de Hanoch Levin, regia Felix Alexa, la Sala Liviu Ciulei, de la ora 19,00; duminică „Artă” de Yasmina Reza, regia Cristi Juncu, la Sala Liviu Ciulei de la ora 19,00, şi „Măscăriciul” de A.P.Cehov, regia Horaţiu Mălăele, la Sala Toma Caragiu de la ora 19,00.
* Teatrul Nottara, care a demarat seria spectacolelor cu public pe 8 mai, prezintă sâmbătă „O haită de sfinţi” de Neil LaBute, regia Vlad Zamfirescu, la Sala George Constantin de la ora 18,00 şi „Martha şi George” de Ileana Răducanu, regia Filip Ristovski, spectacol găzduit la Sala Horia Lovinescu de la ora 19,00.
Duminică pot fi urmărite spectacolele „Praf de stele” de Norm Foster, regia şi ilustraţia muzicală Lucian Sabados, la Sala George Constantin, de la ora 18,00 şi „Thailanda” regia Alexandru Jitea, la Sala Horia Lovinescu, de la ora 19,00.
* Teatrul de Comedie prezintă vineri şi sâmbătă „Arta la domiciliu” scenariu dramatic de Dragoş Huluba după texte de Teodor Mazilu, Dumitru Solomon, Ion Băieşu şi I. L. Caragiale, regia Dragoş Huluba, la Sala Radu Beligan, de la ora 19,00; duminică – „Diseară la 7” de Aurelian Bărbieru, regia Chris Simion-Mercurian, la Sala Radu Beligan, de la ora 19,00.
* La Teatrul Dramaturgilor Români sâmbătă va fi prezentat spectacolul „Junga TeVe” de Gigi Căciuleanu, la Sala Ion Băieşu, de la ora 19,00 şi duminică „Şase comedii uşoare pentru oameni trişti” de Ştefan Caraman, regia Alexandru Nagy, la Sala Iosif Naghiu, de la ora 19,00.
* Teatrul Evreiesc de Stat prezintă vineri şi sâmbătă spectacolul „Trădarea lui Einsten” de Eric Emmanuel-Schmitt, traducerea şi regia Tudor Ţepeneag, de la ora 19,00.
* Teatrul Masca a început spectacolele cu public în sală pe 8 mai, iar sâmbătă şi duminică prezintă, la sala din Bulevardul Uverturii, spectacolul „Ne-am sărutat după sfârşitul lunii” regia Mihai Mălaimare, de la ora 19,00.
* Teatrul Ţăndărică prezintă vineri „Muzicanţii din Bremen” adaptare după Fraţii Grimm de Ema Stere, regia Attila Vizauer, la Sala Ţăndărică de la ora 18,00; sâmbătă – „Fata babei şi fata moşneagului” regia Daniel Stanciu, la Sala Ţăndărică de la orele 10,00 şi 12,00 şi duminică „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” de Matei Vişniec, regia Ioan Brancu, sala Sala Ţăndărică de la orele 10,00 şi 12,00.
* Teatrul Ion Creangă, care şi-a început reprezentaţiile cu public în sală, prezintă vineri „Pinguinii melomani” de Anca Zamfirescu şi Alexandrina Halic, la Sala Mică, de la ora 18,00; sâmbătă – „Fără frică” de Anca Zamfirescu, regia Alexandrina Halic, la Sala Mică, de la ora 11,00; „Amintiri dintr-o valiză” de Andra Burcă, la Sala Mică, de la ora 18,00; duminică – „De-a Micul Prinţ” de Ioana Petre după „Micul Prinţ” de Antoine de Saint-Exupéry, regia Ioana Petre, la Sala Mică, de la ora 11,00; „Bună dimineaţa” de Ioana Petre, Julieana Drăghici şi Thomas Ciocşirescu, regia Ioana Petre, la Sala Mică de la ora 18,00.
* Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” prezintă sâmbătă spectacolul „Un cântec… O glumă” regia Cezar Ghioca, la Sala Savoy, de la ora 19,00.
* Unteatru prezintă sâmbătă „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de Ion Luca Caragiale, regia Florin Liţă, reprezentaţie găzduită de Teatrul Ţăndărică de la ora 20,00 şi duminică „Iarna” de Jon Fosse, regia Ion Mircioagă, reprezentaţie găzduită de Teatrul Ţăndărică de la ora 20,00.
Dacă nu ești amator de teatru, calcă-le pragul măcar ca o încurajare pentru perioada infernală pe care au experimentat-o timp de peste un an de zile, timp în care mulți poate au și renunțat la această meserie pentru a putea să supraviețuiască din punct de vedere financiar.